Jednoduchým ukazovateľom rozloženia telesného tuku je obvod pásu. Hodnoty obvodu pásu, ktoré predstavujú zvýšené zdravotné riziko sú pri ženách vtedy, ak je obvod pásu väčší ako 80 centimetrov a ak je väčší ako 88 centimetrov, zdravotné riziko je už vysoké. Pri mužoch je zdravotné riziko zvýšené, ak je obvod pásu väčší ako 94 centimetrov a vysoké, ak je obvod pásu väčší ako 102 centimetrov.
Body Mass Index
Ak chcete zistiť, či máte nadváhu alebo obezitu, na ich stanovenie sa používa nielen veľkosť obvodu pása, ale aj index telesnej hmotnosti BMI - Body Mass Index. Index telesnej hmotnosti sa vypočíta delením hmotnosti v kilogramoch druhou mocninou výšky postavy v metroch. BMI = váha v kg / (výška v m)2. Napríklad žena vážiaca 100 kg, vysoká 1,71 m má BMI 34. Výpočet: 100kg / (1,71mi = 34). Výpočet ovplyvňuje vek a pohlavie. Ak je u človeka index BMI menej ako 18,5 jedná sa o podváhu, ak je BMI do 24,9 hovoríme o normálnej váhe, ak je do 29,8 jedná sa o nadváhu. Pri čísle BMI nad 30 človek trpí obezitou a ak je väčšie ako 40, už sa jedná o ťažkú obezitu.
Racionálna výživa
Traduje sa, že viac ako dve tretiny chorôb vzniká nesprávnym stravovaním. Racionálna výživa je o vyváženom prísune stavebných látok a živín. Zdravá a správna výživa dokáže telu zabezpečiť optimálny prísun energie, skladá sa z bielkovín, tukov a sacharidov. Vhodnými sacharidmi sú celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie a zelenina, ktoré navyše obsahujú aj vlákninu. Tá je pre správnu činnosť orgánov nesmierne dôležitá. Ovocie a zelenina tiež obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálnych látok. Konzumácia zdravej pestrej rastlinnej a živočíšnej stravy, ideálne päťkrát denne v menších dávkach, zabezpečí postupné vstrebávanie a dobré fungovanie metabolizmu. Mastné mäsové jedlo, údenárske výrobky a sladkosti je vhodné nahrádzať nutrične hodnotnými potravinami, ktoré sa nazývajú funkčnými potravinami. Zdravá výživa tiež nepodceňuje šetrnú tepelnú úpravu jedál a správny pitný režim. Dôležité je jesť s mierou a pravidelne sa pohybovať.