Hoci sa na celom svete jedia vajcia rôznych zvierat, spotreba slepačích vajec nemá konkurenciu. Jedlá z vajec sú mnohými považované za najvšestrannejšie, nakoľko majú pri tepelnej úprave jedinečnú schopnosť spojiť sa s ostatnými ingredienciami a navyše skvelo chutia.
V kuchyni sa slepačie vajcia používajú pri pečení na vytvorenie jemnej snehovej hmoty, do cesta, plniek, krémov, zmrzliny a mnohých iných gurmánskych pochúťok. Varia sa samostatne – na tvrdo i na mäkko, je z nich chutná praženica, hemendex či „volské oká“. Vajcia sa pridávajú do polievok aj hlavných jedál. Hojne sa používajú pri zapekaní cestovín a zeleniny. Ich využitie v kuchyni je maximálne široké.
Škrupina slepačích vajec obsahuje asi 95 % uhličitanu vápenatého a asi 4% bielkovín. Vápnik nachádzajúci sa v škrupine, sa do nej sústreďuje zo slepačích kostí. Žĺtok obsahuje 50 % vody, 34 % tuku a súvisiacich látok, 16 % bielkovín. Je v ňom aj cholesterol, vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny a železo. Bielok sa skladá z vody a z asi 10 % bielkoviny - albumín.
Vyskúšajte skvelé recepty
STAR LIFE autor: BLANKA
Arizonská hviezda strieborného plátna Emma Stone, narodená iba v roku... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Martina pochádzala z malej malebnej dedinky a do veľkomesta sa prisťahovala pred takmer... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...