Aj obyčajný chlieb či rožok môže spôsobiť niektorým ľuďom zdravotné ťažkosti. Konkrétne lepok v nich. To platí aj pre mliečnu laktózu a iné zložky v bežnej strave, ktoré môžu stáť za rôznymi druhmi potravinových intolerancií kohokoľvek z nás.
K potravinovej intolerancii dochádza vtedy, keď organizmus nedokáže bežne akceptované potraviny premeniť na živiny. Skonzumovaná strava ostáva nevyužitá a telo reaguje na ňu nadúvaním, plynatosťou, bolesťami brucha, nadváhou, či naopak podvýživou. V takýchto prípadoch môžu byť prítomné aj koliky, hnačky, zápaly čriev, ženské problémy, migrény a iné prejavy.
V prípade intolerancie človeka na niektorý druh potravín stačí pomerne málo - spoznať potravinu, ktorá spôsobuje ťažkosti a vylúčiť ju z jedálnička. Nutnosť vyhýbať sa niektorým potravinám síce prináša človeku určité obmedzenia, no nejedná sa o takú životnú komplikáciu, ktorú by nebolo možné prekonať. A to najmä vtedy, ak sa tým zdravotné ťažkosti odstránia.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Speváčka Gwen Stefani je jednou z tých žien, ktoré vo svojom živote... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Z vonku pôsobila Etela vždy introvertne, no jej najbližší, rodičia i... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...