Kávu pijeme kvôli vôni, chuti, povzbudeniu, aj relaxu. Niekto si tento lahodný mok vychutnáva s cukrom, iný s mliekom, ďalší s inými rozličnými ingredienciami. Káva je najpopulárnejší nápoj azda na celom svete. Aj vy sa radíte medzi jej milovníkov?
Kávu obľubuje milióny ľudí. Pijú ju ráno, predpoludním, aj popoludní. No nie každý vie, aký proces podstupujú plody kávovníka, než sa dostanú na naše stoly. Kávové zrná sa zberajú buď výberovým, alebo pásovým trhaním. No mechanické zberače sú použiteľné iba na mäkký a nenáročný terén, preto väčšina úrody je v praxi zberaná ručne. Kvalitu finálneho produktu najvyššou mierou ovplyvňuje samotná príprava kávových bobúľ na praženie.
Spracovanie kávy sa prevádza buď takzvanou suchou metódou, ktorá je jednoduchšia a lacnejšia, alebo mokrou metódou, ktorá je náročnejšia na úkony aj financie. Suchou metódou prípravy nie je možné dosiahnuť takú úroveň akosti kávy, aká sa dosiahne pri spracovávaní mokrou metódou. Pred samotným pražením sa najskôr plody triedia podľa veľkosti a hustoty. Následne sa káva preberá, kedy sa ručne vyberajú poškodené, nevylúpnuté alebo skysnuté zrná, ktoré by poškodili výslednú kvalitu celku. Plody kávovníka sú zatriedené do šiestich stupňov kvality.
Vyskúšajte skvelé recepty
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Jarmila bola roky zamestnaná v malej, dobre zabehnutej firme. V kancelárii... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...