
Umývacie a varné centrum, spolu s pracovnou plochou, spoločne tvoria
podstatnú časť kuchynskej linky, kde sa odohráva najväčší podiel
kuchynských prác. Bez vody sa v kuchyni nezaobídeme - je dôležité, aby
kuchynské drezy a batérie boli z odolných materiálov a umývačky riadu
nielen kvalitne umývali, ale vodou aj šetrili.
Spotreba vody
Voda sa stáva čím ďalej tým viac vzácnejšou, cena za ňu sa z roka na rok
zvyšuje. Dômyselnými úspornými opatreniami je možné pomôcť nielen
životnému prostrediu a ekológii, ale aj rodinnému rozpočtu. Štatistiky
uvádzajú, že každý človek priemerne spotrebuje okolo sto päťdesiat litrov
pitnej vody denne, pri tom na pitie a varenie je denná spotreba na jednu
osobu len štyri až päť litrov.
Úsporné riešenia
Už takmer štandardom vybavenia kuchynského centra je páková batéria s
vodnou brzdou, ktorá v prípade potreby obmedzí prúd vody. Vodná brzda
dovolí pustiť len také množstvo vody, ktoré postačí na rýchle umytie rúk,
či ľahké opláchnutie riadu. Vodu v kuchyni pomáha šetriť aj termostatická
batéria a stále bežnejším sa stáva aj úsporné ovládanie batérií joystikom,
ako aj púšťanie vody senzorom. Na trhu sú k dispozícii modely umývačiek
riadov novej generácie, ktoré disponujú najmodernejšími technológiami,
inovatívnymi funkciami, veľkou kapacitou a všestranným využitím
vnútorného priestoru. Zaručujú nielen komfort pri užívaní, ale aj úspory
vody a elektrickej energie – významne šetria nielen životné prostredie, ale
aj finančné prostriedky na prevádzku.