Stáva sa vám, že v kompóte či v marmeláde objavíte pleseň, ktorú zvrchu odoberiete a zvyšok obsahu skonzumujete? Ak máte nahnitú časť ovocia alebo zeleniny, túto časť odkrojíte a ostatok zjete? Myslíte si, že takýto postup je správny? Nie.
Plesne sú mikroskopické vláknité huby a tie na potravinách majú obvykle tvar farebných porastov. Nebezpečné sú ich neviditeľné vlákna, ktoré sa bohato rozvetvujú v podhubí a uvoľňujú do potravín výtrusy - spory.
K najznámejším potravinovým plesniam patria rody Penicillium a Aspergillus. V potravinách rozkladajú živiny a zapríčiňujú ich kazovosť. Niektoré plesne tvoria aj jedy – mykotoxíny, ktoré prenikajú hlboko do potravín. Sú nebezpečné, pretože môžu vyvolať mykotoxikózu, pri ktorej dochádza k poškodeniu vnútorných orgánov - pečene, ľadvín, sleziny, krvného a nervového systému, genetického materiálu či reprodukčných orgánov. Mykotoxíny tiež zväčša znížia celkovú obranyschopnosť organizmu, čím zvýšia náchylnosť tela k mnohým ochoreniam.
Výberom, prípravou a konzumáciou potravín človek významne ovplyvňuje svoje zdravie. Plesnivé potraviny môžu zdravie vážne narušiť. Každú plesnivú potravinu, hoci má pleseň len nepatrný rozsah, treba vyhodiť. Ak zhnitú časť vykrojíte či zoškriabete, plesňového podhubia sa tým zbavíte len čiastočne, pretože neviditeľné plesňové jedy sú rozšírené v celej potravine, hoci ich nevidno. A navyše, mykotoxíny sú veľmi odolné, nedajú sa zničiť varením, ani zmrazením. Ak chcete zamedziť vzniku plesňových jedov v potravinách, je dôležité čítať etikety – rešpektovať výrobcom udanú trvanlivosť a nezanedbávať správne podmienky skladovania.
Nie všetky plesne sú však škodlivé. Špeciálne vyšľachtené kultúry používané pri výrobe niektorých salám a syrov dodávajú výrobkom charakteristický vzhľad, chuť, vôňu a nie sú toxigénne. Plesňové syry sú mnohými gurmánmi považované za skutočné delikatesy. Medzi najznámejšie patrí francúzsky ovčí syr s modrou plesňou Roquefort, taliansky pikantný syr Gorgonzola, slaný syr s ušľachtilou plesňou Niva a mnoho iných. Zaujímavou kategóriou sú pre mnohých milovníkov mäsa tiež salámy s plesňami. Napríklad jemný, mäkký a roztierateľný Čajový salám, točený Konský salám, preležaný Parížsky salám a iné. Tieto mäsové výrobky sú charakteristické svojou výraznou a špecifickou chuťou. Poskytujú skvelú alternatívu aj tým, ktorí hľadajú niečo výnimočné a netradičné.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Americká speváčka, skladateľka, textárka, producentka a herečka Taylor... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...