
Ráno je dobré naštartovať metabolizmus zdravými raňajkami. Zamilujte si raňajky tak, ako samotné ráno, keď sa prebúdza nový deň a svet sa dáva do pohybu. Vychutnajte si tie krásne chvíle, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa a prispejú k potrebnej vitalite. Štatistiky tvrdia, že až polovica ľudí s nadváhou ráno neraňajkuje, tak nechcite byť medzi nimi dobrovoľne. Po spánku má telo nízku hladinu cukru a iných živín, preto je dobré doplniť ju správnym spôsobom.
Zdravé menu
Raňajky sú základ zdravia a hodnota raňajok má predstavovať asi štvrtinu celodenného energetického príjmu, aby v predpoludňajších hodinách žalúdok správne pracoval a aby organizmus mohol podávať dobrý pracovný výkon. Na raňajky je ideálna vláknina a komplex bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov. Dobrým tipom je celozrnné pečivo, kyslomliečne výrobky, orechy, med, zelenina a ovocie. Okrem sezónneho tuzemského ovocia sú vhodné aj citrusy.
Exotická vôňa a chuť
Nie jeden z nás miluje vôňu pomarančov, mandarínok, citrónov a grapefruitov, ktoré nielen skvelo chutia, ale navyše aj osviežia. Exotické plody sú tiež ideálnou súčasťou zdravých raňajok a mnohí fajnšmekri nedajú dopustiť práve na zaujímavo horkú chuť grapefruitu na jazyku. Ak preferujete pred celými plodmi šťavu, aj napriek jej špecifickej chuti sa neodporúča nápoj zo žltých či červených výživných plodov sladiť, pretože v kombinácii s cukrom v žalúdku môže vyvolať nežiaduce kvasenie.
Bohatý zdroj živín
Grapefruit pre svoju horkastú chuť patrí medzi gurmánske pochúťky. Plody sú bohaté na provitamín A, vitamín C, B1, B2, B6 a kyselinu listovú. Z minerálnych látok ovocie obsahuje najmä draslík, vápnik a horčík. Prírodné flavonoidy uľahčujú trávenie, čistia organizmus a posilňujú imunitu. Pektín redukuje hladinu cholesterolu v krvi - v črevách zachytáva škodlivé látky, tuky a cholesterol. Horčiny obsiahnuté v dužine podporujú trávenie. Čerstvé plody obsahujú aj kyselinu salicylovú, ktorá pomáha rozpúšťať anorganický vápnik, usádzajúci sa v chrupavkách kĺbov.