Prerušované hladovanie, ktoré nastáva, keď každý deň telo funguje počas určitej doby bez jedla alebo keď počas istých dní jete len veľmi málo kalórií, sa v poslednom čase dostalo na piedestál zdravej výživy.
Nielen, že je relatívne ľahké nadstaviť sa na koncept prerušovaného hladovania - všetko čo chcete zjesť v postate len napcháte do osemhodinového okna, ale údajne má prerušované hladovanie aj množstvo zdravotných výhod. Kde je ale realita a pokiaľ je ešte zdravé sa takýmto spôsobom stravovať?
Už sme si mysleli, že v dnešnej dobe nám môžu nečakané novinky prinášať už len správy. Odborníci na výživu však prichádzajú s úplne novým spôsobom stravovania - s prerušovaným hladovaním. Problémom však je, že výskumných štúdií, ktoré by sa prerušovaným hladovaním zaoberali, je v súčasnosti veľmi málo, pričom zvyčajne neskúmajú veľké množstvo ľudí, ide o menej ako 50 participantov. Aj kvôli tomu je veľmi náročné takéto výsledky generalizovať na širšiu populáciu. Väčšina výskumov preto bola v tejto súvislosti vykonaná na myšiach. Doterajšie výskumy laboratórnych myší a menších vzoriek ľudí však vyzerajú sľubne. Po prvé, vyskytuje sa úbytok hmotnosti, a to v priemere od 0,18 kg do 0,82 kg v priebehu každého týždňa. Okrem toho môže takýto typ hladovania pomôcť zlepšiť inzulínovú rezistenciu a znížiť riziko výskytu cukrovky typu 2. V niektorých prípadoch ide dokonca aj o zníženie rizika výskytu istých typov rakoviny. Prerušované hladovanie tiež môže zlepšiť krvný tlak, cholesterol a znížiť množstvo telesného tuku - participanti v priebehu jedného mesiaca zhodili približne jeden kilogram telesnej váhy. Najprekvapivejšou časťou toho celého je, že kalórie nie sú vôbec obmedzené.
Vedci si mysleli, že ľudia hladujúci 16 hodín denne budú konzumovať menej kalórií, no v ich výskume do seba dostali rovnaké množstvo kalórií, len v kratšom časovom úseku, pričom zaznamenávali úbytok na váhe. Ako to celé ale funguje? Vylučovanie inzulínu je veľmi efektívne ráno a menej efektívne neskôr počas dňa. Ak jete v noci, inzulín taktiež príliš nepracuje a skončíte s rozšírenými periódami vysokého inzulínu a úrovne glukózy. To môže viesť k inzulínovej rezistencii. 16-hodinové okno hladovania ale často začína večer a končí ráno, čo znamená, že vaše hodnoty inzulínu a glukózy sa môžu znížiť a aj tak zostať. To však nie je všetko. Ak počas viacerých hodín nebudete prijímať kalórie, pomôžete svojej pečeni. Tá totiž spracúva všetko, čo konzumujeme a pokiaľ funguje bez prestávky, môže byť preťažená. Keď sa tak stane, zvyšuje sa tvorba enzýmov vedúcich k nárastu váhy, k vysokému cholesterolu a k negatívnym zmenám vo vašom tele. Ak svojej pečeni doprajete čas na trochu oddychu, môže sa vám to vrátiť formou zdravotného zlepšenia. Nikdy však nezabúdajte na to, že ak sa rozhodnete upraviť svoje stravovacie návyky, určite sa predtým poraďte s lekárom alebo s odborníkom na diéty. Ten by vám mal poradiť aj vo voľbe najlepšej možnej cesty v prípade prerušovaného hladovania.
Americká speváčka, skladateľka, textárka, producentka a herečka Taylor... viac...
STAR LIFE autor: DERO
Hollywoodsky herec George Clooney bol dlhé roky odporcom manželského zväzku.... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...