Hoci sme sa z dôvodu šírenia koronavírusu ocitli v karanténe, raz denne nám prospeje aspoň krátka prechádzka na čerstvom vzduchu. Ideálne je vybrať sa do lesa, kde teraz narazíte na veľkého pomocníka v boji proti chorobám – na medvedí cesnak.
Medvedí cesnak podporí imunitu a spestrí váš karanténny jedálny lístok. Počas prechádzky lesom si medvedí cesnak môžete nazbierať do košíka a doma z neho pripraviť výrobnú polievku, placky, pesto na cestoviny, alebo ním obohatiť rizoto či zeleninový šalát.
Medvedí cesnak je vraj prvá rastlinka, na ktorej si pochutí medveď po prebudení sa zo zimného spánku a podľa toho vraj aj dostal svoje pomenovanie. Iné legendy hovoria, že jeho konzumácia dodá človeku medvediu silu. Medvedí cesnak sa využíva v kuchyni pri príprave chutných pokrmov a používa sa aj v liečiteľstve. Bylinkári ho zbierajú koncom marca a začiatkom apríla, kedy sa húfne objavuje vo vlhkých listnatých lesoch. V máji jeho listy zhorknú, cesnak zakvitne bielymi kvietkami, ktoré postupne odkvitajú a rastlinka sa stratí pod zemou. Po zakvitnutí sa už zber medvedieho cesnaku neodporúča.
Medvedí cesnak nezaťaží žalúdok tak, ako klasický cesnak. V jeho lístkoch sa ukrýva veľké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok, vápnik a tiež chlorofyl. Podobne ako kuchynský cesnak obsahuje alicín, vďaka ktorému má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Podporuje trávenie, znižuje krvný tlak, cholesterol a tiež pôsobí proti nespavosti. Medvedí cesnak môžu jesť aj deti. Jeho konzumáciou sa im do tela dostane množstvo ochranných látok. Rastlina je považovaná za jeden z najsilnejších antioxidantov posilňujúcich imunitu. Svoje pozitívne účinky si zachováva aj po zmrazení, sušený ich však stráca. Keďže ho v listnatých lesoch rastie neúrekom, nájsť a natrhať ho nie je ťažké. Za chvíľku ho budete mať plný košík. Pozor, nepomýľte si ho však s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Konvalinka ale začína rásť neskôr, keď už medvedí cesnak kvitne. Cesnak v kvete sa zbierať nemá, je príliš slabý a nemá ani dobrú chuť. Takže stačí nezbierať žiadnu zakvitnutú rastlinu. Medvedí cesnak, na rozdiel od konvalinky, výrazne vonia po cesnaku, ak sa teda necháte viesť vôňou, nemali by ste sa pomýliť.
Nazbieraný medvedí cesnak doma z košíka vyložte a hneď spracujte. Ideálne je ho rozmixovať a buď ihneď použiť na varenie, alebo naložiť ako pesto do oleja, alebo ho v rozmixovanom stave dajte zamraziť. Na mixovanie medvedieho cesnaku vám výborne poslúžia vysokootáčkové mixéry a smoothie mixéry Orava alebo tiež stolné mixéry. Ak taký doma nemáte, s medvedím cesnakom si hravo poradia aj šikovné tyčové mixéry alebo univerzálne kuchynské sekáčiky. Samozrejme, čím viac otáčok, tým kvalitnejšie mixovanie, takže textúra výsledného produktu bude o to jemnejšia a lahodnejšia.
Chutné jedlá z medvedieho cesnaku podporia vaše zdravie aj v čase zvýšeného rizika viróz. Prinášame vám pár receptov, ktoré ľahko pripravíte aj s pomocou vašich ratolestí, ktoré sa už doma počas koronaprázdnin iste nudia a rady sa naučia niečo nové. Na polievku z medvedieho cesnaku budete potrebovať: extra panenský olivový olej, 1 cibuľu, 1 jarnú cibuľku, 150 g medvedieho cesnaku, 1 väčší zemiak, veľkú hrsť mrazeného hrachu, soľ, čierne korenie, sušené čili a môžete použiť aj trocha sladkej smotany. Ako na to: Na oleji opražte na drobno nakrájané cibule. Pridajte nakrájaný zemiak, hrsť mrazeného hrachu a nasekaný medvedí cesnak. Zalejte vodou, aby bolo všetko zakryté. Osoľte, okoreňte a varte, kým zemiaky nezmäknú, v závere rozmixujte dohladka. Na placky z medvedieho cesnaku budete potrebovať: 250 g varených zemiakov, 100 g hladkej múky, 2 g soli, olej na vyprážanie a medvedí cesnak. Ako na to: Do misy nastrúhajte zemiaky, pridajte múku a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho, preložte a opäť rozvaľkajte. Vykrojte trojuholníky, vysmažte do zlatista na oleji. Na pesto z medvedieho cesnaku budete potrebovať: 150 ml olivového oleja, 2 polievkové lyžice píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, kôru z 1 citróna, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 100 g listov medvedieho cesnaku a 3-4 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu. Ako na to: Na panvici nasucho opečte píniové oriešky. Medvedí cesnak umyte a nechajte vyschnúť. Do mixéra nalejte olivový olej, pridajte oriešky, cesnak, citrónovú kôru, osoľte a okoreňte. Pri mixovaní postupne pridávajte medvedí cesnak, kým vám nevznikne zelená pasta. Primiešajte parmezán a dolejte olivový olej podľa potreby, na záver ešte premixujte.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Romana mala od malička pocit, že svet je gombička. V detstve bola zasypávaná... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...