Viete prečo sú potraviny z ekologického poľnohospodárstva zdravšie? Eko farmy nepoužívajú pesticídy, umelé hnojivá, ani geneticky modifikované organizmy. Zvieratá chovajú s možnosťou výbehu na pastviny, sú kŕmené prirodzeným krmivom, do ktorého nie sú pridávané stimulátory rastu, ani žiadne hormonálne prídavky. Pri spracovávaní sa do potravín z ekologického poľnohospodárstva tiež nepridávajú umelé farbivá, dochucovadlá, aromatické látky, konzervačné látky a iné cudzorodé prídavné látky.
Kvalitné potraviny
Ako chutia potraviny z ekologického poľnohospodárstva? Oveľa lepšie, pretože bez cudzorodých látok vyniká ich prirodzená chuť. Napríklad ovocie a zelenina v kvalite bio je chuťovo výraznejšia vďaka nižšej vodnatosti a vďaka absencii látok urýchľujúcich rast. Ekologicky pestované ovocie a zelenina má predĺžený čas zrenia, čo sa tiež pozitívne prejavuje na chuti plodov. Viete, že biozelenina má približne o tretinu viac vitamínu C, horčíka či železa? Výrazný rozdiel je aj v kvalite bio mäsa. Napríklad hovädzina pochádza z mäsových plemien a nie z vyradených kusov mliečnych plemien. Stejk pripravený z takejto hovädziny, je omnoho kvalitnejší, krehkejší a šťavnatejší. A bio vajíčka? Vyzerajú síce rovnako, ako iné vajcia, no sú výživovo hodnotnejšie, pretože sliepky majú dostatočný výbeh a prijímajú stravu bez stimulátorov rastu a bez hormonálnych prídavkov. Ich krmivom je čerstvá tráva, naklíčené obilie a seno majú z čistej lúky. Biopotraviny celkovo obsahujú viac vitamínov a minerálov aj v súvislosti s vyšším obsahom sušiny.
Farmársky chov
Farmársky chov domácich sliepok, husí a kačíc, ktoré sú chované tradičným spôsobom, nepozná pridávanie antibiotík do kŕmnych zmesí a ani prípravky podporujúce rast hydiny. Kvalitu mäsa ovplyvňuje aj ručné kŕmenie. Ručne kŕmené husi a kačice majú mäso nielen výživnejšie, jemnejšie a chutnejšie, ale aj ľahšie stráviteľné. Hydina z farmárskych chovov má slamené podstielky a veľmi dobrú hygienu, čo je vidieť aj na stupni osvalnenia dospelých jedincov a tiež na zrelosti peria. Kvalita svalstva a peria priamo súvisí nielen s druhom kŕmnej zmesi, ktorá je zvieratám podávaná, ale aj s dĺžkou výkrmu, ktorý je na eko farmách podstatne dlhší. Pri spracovaní a balení hydiny sa v ekologickom poľnohospodárstve tiež nepoužívajú žiadne prípravky a látky, ktoré predlžujú trvanlivosť mäsa. Výrobný proces prebieha pod neustálou kontrolou a kvalitu mäsa deklarujú laboratórne testy.