brigit.sk
Keď vždy nedostaneme to, čo chceme, niekedy je to obrovské šťastie.
Dnes je 9 júna 2025 17:44
Meniny má: Stanislava
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Pre dobrú náladu
GASTRO 1.6.2025  |  autor: VENDY
Grilované pochúťky

Grilované pochúťky

Aj vy patríte medzi milovníkov grilovania? Záhradné grilovanie dokáže sprostredkovať skvelé spoločenské zážitky - spája ľudí, podporuje dobrú náladu a vytvára príjemnú atmosféru pri stolovaní.

Grilované pochúťky

Grilovanie sa považuje za pomerne zdravý spôsob prípravy jedla z viacerých dôvodov. Zachováva v potravinách prirodzenú chuť a dôležité živiny. Vysoké teploty pri grilovaní umožňujú rýchlu prípravu, čo pomáha v pokrmoch zachovávať vitamíny a minerály, ktoré sa pri dlhom varení často strácajú.

Ako vybrať mäso

Z bravčového mäsa sa dobre griluje krkovička, ale aj pliecko alebo rebrá, pretože sú šťavnaté. Z hovädziny je na grilovanie vynikajúca roštenka. Z hydiny sú populárne najmä krídelká, no aj stehná a prsia. A obzvlášť obľúbeným pokrmom sú pre mnohých gurmánov tiež grilované ryby. Pred tepelnou úpravou mäsa však nepodceňte význam marinovania. Kotlety a tuhšie mäso marinujte viac hodín, v dobre uzavretej nádobe, v chladničke. Pokiaľ mäsko nakrájate na rovnako veľké kúsky, marináda do neho vsiakne rovnomerne. K mäsitým jedlám pristanú čerstvé bylinky a koreniny - čili, rozmarín, koriander, estragón, majorán, oregano a iné. 

Iné ingrediencie

Medzi základné ingrediencie do marinády na hydinu a ryby patrí olivový olej, biele víno, jemne nasekané čerstvé bylinky, cibuľa, cesnak, soľ a rôzne koreniny. Na bravčové mäso sa hodí olivový olej, maslo, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie a viacero druhov byliniek. Či sa rozhodnete grilovať mäso rybie, kuracie, bravčové, hovädzie alebo jahňacie, pri kúpe nepodceňte jeho kvalitu a čerstvosť. Zrelosť - krehkosť mäsa je pri balených druhoch uvedená na etikete. Správne vyzreté mäso má intenzívnejšiu chuť, je mäkšie a šťavnatejšie. Pred grilovaním však možno chuť mäsa vylepšiť aj niekoľkými kvapkami citrónovej alebo ananásovej šťavy. Výslednú kvalitu grilovaného mäsa ovplyvňuje štruktúra, hrúbka a vnútorná teplota mäsa. Pri grilovaní je tiež veľmi dôležitý stupeň žiaru a dĺžka tepelnej úpravy, ktorá je pri každom druhu mäsa iná.

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

VNÍMAVÝ DIVÁK

Jack Nicholson je herec, ktorého úspešná kariéra zatieňuje... viac...

ADAM KONEČNE V CHOMÚTE

Príznačné je najmä slovko „konečne“, pretože líder... viac...

FILM ROKA

FILM ROKA

STAR LIFE autor: ADA

Arizonská hviezda strieborného plátna Emma Stone, narodená iba v roku... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

ALENA HERIBANOVÁ

„Milujem prírodu a môj detský sen, bývať pri lese a jazierku,... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

SIMONA

Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...

SPEKTRUM

Odložte ľahostajnosť

Príroda a slnko lákajú mnohých k pobytu na čerstvom vzduchu.... viac...

Hríbová polievka

Hríbová polievka

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 300 g zmesi čerstvých dubákov a šampiňónov, 750 ml mlieka, 250 ml smotany na... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.