Aj vy patríte medzi milovníkov grilovania? Záhradné grilovanie dokáže sprostredkovať skvelé spoločenské zážitky - spája ľudí, podporuje dobrú náladu a vytvára príjemnú atmosféru pri stolovaní.
Grilovanie sa považuje za pomerne zdravý spôsob prípravy jedla z viacerých dôvodov. Zachováva v potravinách prirodzenú chuť a dôležité živiny. Vysoké teploty pri grilovaní umožňujú rýchlu prípravu, čo pomáha v pokrmoch zachovávať vitamíny a minerály, ktoré sa pri dlhom varení často strácajú.
Z bravčového mäsa sa dobre griluje krkovička, ale aj pliecko alebo rebrá, pretože sú šťavnaté. Z hovädziny je na grilovanie vynikajúca roštenka. Z hydiny sú populárne najmä krídelká, no aj stehná a prsia. A obzvlášť obľúbeným pokrmom sú pre mnohých gurmánov tiež grilované ryby. Pred tepelnou úpravou mäsa však nepodceňte význam marinovania. Kotlety a tuhšie mäso marinujte viac hodín, v dobre uzavretej nádobe, v chladničke. Pokiaľ mäsko nakrájate na rovnako veľké kúsky, marináda do neho vsiakne rovnomerne. K mäsitým jedlám pristanú čerstvé bylinky a koreniny - čili, rozmarín, koriander, estragón, majorán, oregano a iné.
Medzi základné ingrediencie do marinády na hydinu a ryby patrí olivový olej, biele víno, jemne nasekané čerstvé bylinky, cibuľa, cesnak, soľ a rôzne koreniny. Na bravčové mäso sa hodí olivový olej, maslo, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie a viacero druhov byliniek. Či sa rozhodnete grilovať mäso rybie, kuracie, bravčové, hovädzie alebo jahňacie, pri kúpe nepodceňte jeho kvalitu a čerstvosť. Zrelosť - krehkosť mäsa je pri balených druhoch uvedená na etikete. Správne vyzreté mäso má intenzívnejšiu chuť, je mäkšie a šťavnatejšie. Pred grilovaním však možno chuť mäsa vylepšiť aj niekoľkými kvapkami citrónovej alebo ananásovej šťavy. Výslednú kvalitu grilovaného mäsa ovplyvňuje štruktúra, hrúbka a vnútorná teplota mäsa. Pri grilovaní je tiež veľmi dôležitý stupeň žiaru a dĺžka tepelnej úpravy, ktorá je pri každom druhu mäsa iná.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
„Milujem prírodu a môj detský sen, bývať pri lese a jazierku,... viac...
Skutočné príbehy autor: LADA
Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...