Na výrobu ovocných muštov sa okrem typického ovocia - hrozna a jabĺk, hodia aj čierne a biele ríbezle, višne, čerešne, čučoriedky, maliny, ostružiny a iné plody, ktoré je možné aj vzájomne kombinovať.
Mušt je prírodná vylisovaná nevarená šťava, bez pridania cukru a konzervačných látok. Pri domácej výrobe muštu je potrebné vyberať len zdravé a čisté ovocie, ktoré lisujeme alebo drvíme, aby z neho vytieklo čo najviac šťavy. Vylisovanú šťavu precedíme a nalejeme do vyšších úzkych nádob a necháme usadiť. Mušt nie je vhodné nechať stáť dlhšie ako desať hodín, aby nezačal kvasiť. Tekutina sa následne hadičkou sťahuje do fliaš. Ak chcete mať mušt číry, pred tým ho prefiltrujte. Nasleduje sterilizácia.
Fľaše s tekutinou dajte do sterilizačného hrnca - buď otvorené alebo zatvorené zátkou. Ak máte špeciálny teplomer na sterilizáciu, vkladajte ho priamo do otvorenej fľaše. Hrniec naplňte vodou asi do troch štvrtín fliaš a mušt sterilizujte 10 -15 minút pri teplote 75 °C. Po skončení sterilizácie fľaše hneď zazátkujte a nechajte ležmo vychladnúť. Mušty je možné aj mraziť - vylisovanú šťavu nalejte do dvoch tretín do plastových fliaš a nechajte v mrazničke zamraziť.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Speváčka Gwen Stefani je jednou z tých žien, ktoré vo svojom živote... viac...
STAR LIFE autor: DERO
O tom, čo je život v tieni slávneho rodu vie mladá talentovaná herečka... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Na Tamaru doľahli ťažké chvíle. Zamestnávateľ jej po takmer dvadsiatich... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...