Zelený čaj zlepšuje náladu a pocit duševnej sviežosti. Mnohí odborníci tvrdia, že spomaľuje procesy starnutia, pomáha zrýchľovať metabolizmus a dnes sú známe aj jeho protirakovinové účinky.
Zelený čaj obsahuje veľa antioxidantov, najmä katechíny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a polyfenoly, ktoré majú protirakovinové účinky. Kofeín zlepšuje koncentráciu a podporuje činnosť mozgu. Každá odroda zeleného čaju má však svoje špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú nielen vôňu a chuť, ale aj rôzne zdravotné účinky.
Zelený čaj má mnoho odrôd, pričom každá odroda má svoj jedinečný chuťový profil. Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie druhy zelených čajov patrí sencha, matcha, longjing, gyokuro, chun mee, genmaicha, bancha a mnoho iných. Sencha je najpopulárnejší japonský zelený čaj, ktorý vyniká svojou osviežujúcou chuťou. Matcha je jemne mletý práškový čaj, ktorý sa používa najmä počas špeciálnych čajových obradov. Dračia studňa - longjing je čínsky zelený čaj, ktorý má lahodne jemnú a sladkú chuť. Gyokuro má tiež oveľa jemnejšiu a sladšiu chuť, než je pri zelených čajoch bežné. Naopak výraznou a pikantnou chuťou sa vyznačuje čaj chun mee a veľmi špecifickou orieškovou chuťou miešaný zelený čaj s praženou ryžou genmaicha. Medzi zelené čaje s nižším obsahom kofeínu patrí napríklad japonský čaj bancha, ktorý je vhodný na každodenné pitie.
Japonci zistili liečivé účinky zeleného čaju pri vyše dvadsiatich chorobách a proti ďalším šesťdesiatim vraj pôsobí preventívne. Lístky zeleného čaju obsahujú aj látku, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha odbúrať v tele tuk. Mnoho ľudí trpí predsudkom, že príprava sypaného čaju je náročná. Príprava sypaného čaju trvá síce trochu dlhšie, než zaliatie vrecúška zo škatuľky, ale za tú skvelú chuť tých pár minút času navyše stojí.
Zelený čaj zalievajte chladnejšou vodou s teplotou do 80 °C, nálev lúhujte približne tri minúty. Biely čaj sa vyznačuje jemnejšou a sladšou chuťou - zalievajte ho vodou s teplotou cca 85 °C. Olong je svojim stupňom oxidácie prechodom medzi zeleným a čiernym čajom, má sa zalievať vodou s teplotou okolo 90 °C. Prvý nálev lúhujte veľmi krátko, okolo jednej minúty. Čierny čaj je vhodné zalievať vodou s teplotou tesne pod 100 °C a lúhovať ho treba tri až päť minút. Bylinné a ovocné čaje sa obvykle zalievajú vodou teplou okolo 90 °C a odporúčaná doba lúhovania je individuálna, obvykle vyznačená na obale.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: VANESSA
Britský spevák a hudobník James Andrew Arthur vyhral v roku 2012... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Na Tamaru doľahli ťažké chvíle. Zamestnávateľ jej po takmer dvadsiatich... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...