brigit.sk
Nie krása rozhoduje o tom, koho ľúbime, ale láska rozhoduje o tom, kto je pre nás krásny.
Dnes je 20 októbra 2018 02:29
Meniny má: Vendelín
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Slnečnicový olej redukuje cholesterol v krvi
GASTRO 16.4.2018  |  autor: COVENTINA
Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie

Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie

Ak ste sa rozhodli racionálne stravovať, potraviny pri tepelnej úprave varte šetrne a čo najkratšie. K racionálnej výžive patria neodmysliteľne ryby, a to najmä vtedy, ak sú tepelne spracované dusením alebo uvarené v pare.

Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie

Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie je dôležitá. A tepelne upravené ryby dodávajú organizmu množstvo podporných látok, patria medzi hlavné zložky zdravej výživy. Obsahujú železo, horčík, draslík, vápnik, selén a fosfor. Omega 3 a 6 mastné kyseliny podporujú kardiovaskulárny systém, priaznivo podporujú pamäť a zvyšujú vitalitu. Vitamín D a jód vhodne pôsobí na kosti a kladne ovplyvňuje aj psychiku.

Racionálna výživa

Ryby neodmysliteľne patria do racionálnej výživy. Sú ľahko stráviteľné, nezaťažujú organizmus a popritom skvelo zasýtia. Zlepšujú imunitu a sú vhodné aj pre ľudí, ktorí mávajú ťažkosti s trávením. Slúžia ako prevencia pred chorobami hrubého čreva a znižujú hladinu cholesterolu v tele. Ideálne je, ak sa tepelne upravujú v pare, dusia alebo pečú.

Varenie v pare a dusenie

Ak chcete rybu variť v pare, položte ju na naparovaciu podložku, pod ňu vlejte menšie množstvo vývaru, vína, alebo vody ochutenej bylinkami a korením. Nádobu zakryte a varte obvyklým spôsobom. Ak chcete ryby dusiť, rybie mäso prudko opečte po oboch stranách na malom množstve tuku, potom ho podlejte vodou, vínom, vývarom alebo paradajkovým pyré a duste pod pokrievkou. Pred dusením je vhodné ryby aj marinovať a dochutiť rôznymi aromatickými bylinkami.

Pečené ryby a prílohy

Ak ste sa rozhodli ryby piecť, pečte ich na kvalitnom oleji a v prípade potreby podlievajte trochou tekutiny. Ak pri pečení pôsobí na mäso rovnomerná teplota 180 – 200 °C zo všetkých strán, vo finále by sa na rybe mala vytvoriť chutná zlatistá kôrka. Podávanie pečených rýb je ideálne s dusenou zeleninou na masle alebo s čerstvým šalátom z akejkoľvek zeleniny.

 

Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Domáca kvasená zelenina pre zdravie a vitalitu

Recept: kapor so šampiónmi

Recept: lahodný losos

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...

STAR LIFE

SAMUEL L. JACKSON

Slávny americký herec a producent Samuela L. Jackson debutoval ešte ako... viac...

CAMERON POVEDALA ÁNO

Hneď v úvode roka 2015 povedala svoje prvé áno bývalá modelka... viac...

HOLMES A REYNOLDS HRAJÚ PÁR

Keď sa nezainteresovaný čitateľ pozrie na obrázok, kde Katie Holmes a Ryan... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

PAVOL HAMMEL
Profesionálny spevák , hudobník a skladateľ, legenda slovenskej populárnej hudby, ktorá má na... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

DANIELA

Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...

SPEKTRUM

Obsah šatníka

Obsah šatníka

TRENDY autor: MILI

Vedeli ste, že takmer každé druhé oblečenie v šatníku v priebehu... viac...

Kuracie prsia

Kuracie prsia

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 150 g kuracích pŕs, lyžičku polievkového korenia, lyžičku mletej... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

ANDREJ BIČAN

ANDREJ BIČAN

Populárny herec a moderátor Andrej Bičan vyštudoval herectvo a následne si zahral na Novej Scéne, Malej scéne a v divadle Pavla Országha... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.