brigit.sk
Dobré vzťahy nie sú dobrými preto, že nemajú problémy, ale preto, že ľudia vedia komunikovať.
Dnes je 25 marca 2019 13:54
Meniny má: Marián
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Pleťová kozmetika a starostlivosť o tvár
GASTRO 5.1.2019  |  autor: MORFEUS
Zrejúce syry

Zrejúce syry

Syry sú zdravé, chutné a obľúbené potraviny. Niekto uprednostňuje tavené, iný tvrdé druhy. Podľa zrenia rozoznávame čerstvé a zrejúce syry, pričom každý z nich má inú farbu, vôňu, chuť a konzistenciu. Syry sú skvelou pochutinou v studenej kuchyni, aj špecifickou ingredienciou do mnohých varených jedál.
Zrejúce syry Prírodné syry sa podľa zrenia delia na čerstvé syry a zrejúce syry. Kým čerstvé syry sú určené na konzumáciu hneď po výrobe, zrejúce syry sa môžu jesť až po uplynutí minimálnej doby zrenia alebo po celej dobe zrenia. Z tohto dôvodu majú všetky druhy syrov aj rôzny vonkajší i vnútorný vzhľad. Podľa obsahu tuku prírodné syry môžu byť vysokotučné, plnotučné, polotučné, nízkotučné a odtučnené.

Syry s plesňou

Je mnoho gurmánov, ktorí vo svojom jedálničku favorizujú lahodné syry s plesňou. No aby boli syry s plesňou na povrchu naozaj chutné a naše jazýčky obdarili vynikajúcou syrovou chuťou, mali by zrieť približne dva mesiace. Doba dozrievania syrov s bielou, modrou a zelenou plesňou je však pri každom druhu iná. Tak tvrdé, ako aj mäkké prírodné zrejúce syry sú skvelou pochúťkou. Každý uprednostňuje na svojom tanieri tie, ktoré viac lahodia jeho chuťovým pohárikom a spôsobujú väčšie gurmánske zážitky.

Dozrievanie

Zrejúce syry disponujú inou paletou chutí a vôní ako čerstvé. Do kategórie zrejúcich syrov patria aj syry plesňové. Do mlieka určeného na ich výrobu sa okrem kyslomliečnych kultúr pridávajú aj špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry. Jednotlivé druhy získavajú svoje charakteristické vlastnosti - špecifickú chuť, arómu, konzistenciu a iné, podľa spôsobu rastu plesne. Podľa toho, či pleseň rastie na povrchu alebo vo vnútri syra, akú má farbu, akým spôsobom je aktívna pri štiepení bielkovín a tukov v mlieku a podobne.

Naše tipy

Prírodné zrejúce syry sa dobre uplatnia nielen v studenej, ale aj v teplej kuchyni. Je množstvo pokrmov, v ktorých plesňové syry obzvlášť vyniknú. Napríklad v lístkovom ceste s brusnicami alebo ak z neho urobíte vláčnu pikantnú omáčku, ktorú môžete podávať s varenou brokolicou, s karfiolom, s hlivou či s inými hríbiky. Ak chcete ozvláštniť bežné fašírky alebo kuracie soté, pridajte do nich kúsok syra, určite neoľutujete. Plesňový syr skvelo chutí s každým typom cestovín a receptov na takýto druh jedál je nespočetné množstvo. Aj pizza s rôznymi druhmi syra sa právom radí medzi TOP pochúťky. Slané pagáčiky so syrom tiež chutia akosi lepšie, než tie bez neho. A sú aj takí, ktorí si svoje raňajky či desiatu bez výdatnej syrovej nátierky alebo bez zeleninového šalátu so syrom nevedia ani predstaviť.

POZÝVAME VÁS

SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...

STAR LIFE

Z MÓLA NA STRIEBORNÉ PLÁTNO

Mnohé mladé modelky snívajú o filmovej kariére a... viac...

WENTWORTH MILLER

Z obyčajného chlapca sa stal uznávaný umelec - jemne pôsobiaci... viac...

ÚSPEŠNÝ SITKOM

Čo má spoločné New Yorčanka Francine Joy Drescher a Londýnčan Charles ... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

ANDREJ BIČAN
Populárny herec a moderátor Andrej Bičan vyštudoval herectvo a následne si zahral na Novej... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

MARTINA

Martina pochádzala z malej malebnej dedinky a do veľkomesta sa prisťahovala pred takmer... viac...

SPEKTRUM

Zimná dovolenka

Zimná dovolenka

TRENDY autor: ASTARA

Keď pominú v našich zemepisných šírkach teplé dni, pre... viac...

Mrkvovo-oriešková pochúťka

Suroviny: 2 šálky naklíčenej raže, 1 šálka... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.