Stáročia sú bylinky využívané nielen ako liečebné prostriedky, ale aj ako dochucovadlá. Čerstvo nazbierané vo voľnej prírode, vypestované v záhradke či doma v črepníku, dodajú pokrmom nezameniteľnú chuť a arómu. Používate ich vo svojej kuchyni?
V studenej i v teplej kuchyni sa dnes vyžíva množstvo čerstvých byliniek, no sú aj menej známe, ktoré osviežia pokrmy a spestria jedálny lístok, len ich treba začať používať. Ak ste sa pri príprave jedál doposiaľ nestretli s rebríčkom, ďatelinou, pastierskou kapsičkou či s hviezdicou, tu je niekoľko tipov, ktoré obohatia vaše recepty.
Rebríček, nazývaný aj myší chvost, je horkastá rastlina, ktorá čistí krv a upravuje trávenie. V studenej kuchyni sa môže pridávať do olejov a k syrom, v teplej kuchyni sa výborne uplatní v polievkach. Ďatelina lúčna zbavuje tráviacu sústavu infekcií a skvelo sa hodí do rôznych zeleninových šalátov. Pastierska kapsička obyčajná má lístky ako žerucha, len jemnejšie, preto výborne chutí čerstvá. Pridať ju môžete tiež do šalátov, ale aj na chlieb s maslom a aj ako prílohu k hlavným jedlám. Hviezdica prostredná, ktorá uvoľňuje hlieny, sa tiež dá využiť v gastronómii. Spestrí nielen zeleninové šaláty, ale aj nátierky, ktoré obohatí o nové chute.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Jarmila bola roky zamestnaná v malej, dobre zabehnutej firme. V kancelárii... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...