brigit.sk
Kto lásku dáva celým srdcom, nájde jej ozvenu.
Dnes je 22 októbra 2019 10:37
Meniny má: Sergej
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako prekonať úzkosť a strach
GASTRO 25.9.2019  |  autor: COPIA
Jedinečné delikatesy

Jedinečné delikatesy

Hovorí sa, že ženy dozrievaním získavajú akési zvláštne čaro - osobitný šarm, príťažlivé fluidum. Vínu zas dozrievanie dáva pravú iskru a silu. Syrom dozrievanie prináša vyváženú harmóniu chutí, arómy a konzistencie – robí z nich jedinečné delikatesy.
Jedinečné delikatesyNa začiatku procesu výroby syra hrá hlavnú úlohu mlieko - kravské, ovčie, kozie, v niektorých končinách aj ťavie, konské a byvolie. Mlieko prejde najskôr pasterizáciou a hneď potom fermentáciou, čo je okyslenie mlieka pomocou baktérií. Typ použitých baktérií, ako aj doba ich pôsobenia závisí od druhu vyrábaného syra a baktérie vždy fermentujú laktózu. Po tomto procese sa používa syridlo – enzým, ktorý sa postará o to, aby sa proteíny zrážali. V súčasnosti sa používajú syridlá živočíšne, rastlinné alebo bakteriálne. Keď je mlieko zrazené, rozdelí sa na srvátku a syrovinu. Syrovina, ktorá má už správnu veľkosť, sa oddelí od srvátky a preloží do špeciálnej formy.

Spracovanie a zrenie

Na každý druh syra je spravidla určená iná forma. Niektoré druhy, predovšetkým tvrdých syrov, podstúpia lisovanie, ktorého dĺžka a tlak závisí na tom, aký syr sa práve vyrába. Následne sa syr solí a nechá dozrieť. Solenie nielenže zvýrazní chuť, ale podporí aj tvorbu kôry, odoberie prebytočnú srvátku a syr ochráni pred vysychaním. Zároveň ho konzervuje a ovplyvňuje proces zrenia. Niektoré syry sa solia za sucha vtieraním, iné v soľnom kúpeli. Mäkkým syrom stačí zrieť len pár týždňov, zatiaľ čo tvrdé zrejú niekoľko mesiacov a niektoré aj niekoľko rokov.

Na mnoho spôsobov

Syry sa s veľkým úspechom používajú v studenej i v teplej kuchyni. Môžeme ich jesť ráno, na obed i k večeri. Mäkké aj tvrdé syry sa pridávajú do mnohých pokrmov, ktoré úžasným spôsobom doplnia či pozdvihnú. Tavený syr je skvelý nielen do nátierok, ale aj do polievok a omáčok. Postrúhaný tvrdý syr dodá šmrnc mnohým zapekaným jedlám - od mäska a rýb, cez cestoviny a zemiaky, až po huby a zeleninu. Syr výborne dotvorí pizzu, miešaný šalát, praženicu, omeletu, rizoto i nákyp. Grilovanému syru, syrovým mufinom, kroasantom, knedličkám, kroketám, šiškám, lievancom, roládam, plackám, karbonátkam, pirohom, palacinkám alebo tyčinkám odolá len máloktorý milovník syra. Skvelým tipom sú slané syrové koláče, syrová štrúdľa či plnená paprika s ryžou a syrom v paradajkovej omáčke. Sú to delikatesy, ktoré stoja za povšimnutie.

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

ŠPECIÁLNY HOSŤ

Shawn Mendes sa stal jedným z najväčších zaoceánskych... viac...

POHORŠILA MÓDNU POLÍCIU

Hviezda svetového formátu, akou Rihanna nepochybne je, si môže dovoliť... viac...

ED SHEERAN

ED SHEERAN

STAR LIFE autor: LEA

Mladý talentovaný anglický textár a spevák Edward Christopher... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

SVEŤO MALACHOVSKÝ
Svätopluk Malachovský vyštudoval operný spev a ako sólista Štátnej opery v Banskej Bystrici... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ĽUDMILA

Láskavá Ľudmila bola oddanou manželkou a vzornou matkou. Svojho manžela i dieťa... viac...

SPEKTRUM

Šťastné detstvo

Šťastné detstvo

TRENDY autor: LEONARDA

Rodina je prvým miestom, kde sa dieťa učí láske, úcte a... viac...

Kapusta v karameli

Kapusta v karameli

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: červená hlávková kapusta – množstvo podľa chuti, cukor,... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
© 2019 Brigit.sk. All right reserved.