Na začiatku procesu výroby syra hrá hlavnú úlohu mlieko - kravské, ovčie, kozie, v niektorých končinách aj ťavie, konské a byvolie. Mlieko prejde najskôr pasterizáciou a hneď potom fermentáciou, čo je okyslenie mlieka pomocou baktérií. Typ použitých baktérií, ako aj doba ich pôsobenia závisí od druhu vyrábaného syra a baktérie vždy fermentujú laktózu. Po tomto procese sa používa syridlo – enzým, ktorý sa postará o to, aby sa proteíny zrážali. V súčasnosti sa používajú syridlá živočíšne, rastlinné alebo bakteriálne. Keď je mlieko zrazené, rozdelí sa na srvátku a syrovinu. Syrovina, ktorá má už správnu veľkosť, sa oddelí od srvátky a preloží do špeciálnej formy.
Spracovanie a zrenie
Na každý druh syra je spravidla určená iná forma. Niektoré druhy, predovšetkým tvrdých syrov, podstúpia lisovanie, ktorého dĺžka a tlak závisí na tom, aký syr sa práve vyrába. Následne sa syr solí a nechá dozrieť. Solenie nielenže zvýrazní chuť, ale podporí aj tvorbu kôry, odoberie prebytočnú srvátku a syr ochráni pred vysychaním. Zároveň ho konzervuje a ovplyvňuje proces zrenia. Niektoré syry sa solia za sucha vtieraním, iné v soľnom kúpeli. Mäkkým syrom stačí zrieť len pár týždňov, zatiaľ čo tvrdé zrejú niekoľko mesiacov a niektoré aj niekoľko rokov.
Na mnoho spôsobov
Syry sa s veľkým úspechom používajú v studenej i v teplej kuchyni. Môžeme ich jesť ráno, na obed i k večeri. Mäkké aj tvrdé syry sa pridávajú do mnohých pokrmov, ktoré úžasným spôsobom doplnia či pozdvihnú. Tavený syr je skvelý nielen do nátierok, ale aj do polievok a omáčok. Postrúhaný tvrdý syr dodá šmrnc mnohým zapekaným jedlám - od mäska a rýb, cez cestoviny a zemiaky, až po huby a zeleninu. Syr výborne dotvorí pizzu, miešaný šalát, praženicu, omeletu, rizoto i nákyp. Grilovanému syru, syrovým mufinom, kroasantom, knedličkám, kroketám, šiškám, lievancom, roládam, plackám, karbonátkam, pirohom, palacinkám alebo tyčinkám odolá len máloktorý milovník syra. Skvelým tipom sú slané syrové koláče, syrová štrúdľa či plnená paprika s ryžou a syrom v paradajkovej omáčke. Sú to delikatesy, ktoré stoja za povšimnutie.