Ak sa chystáte pochutnať si na skvelých plodoch leta počas celého roka, k zaváraniu používajte len čerstvé a bezchybné kusy, pretože prezreté a poškodené ovocie nie je na tento účel vhodné.
Ak máte radi vlastnoručne vyrobený lekvár, marmeládu či džem, prinášame vám niekoľko tipov, ako dosiahnuť, aby boli nielen oku lahodiace, ale aj zdravé a chutné. Ak marhule ešte nie sú príliš šťavnaté, môžete ich pri výrobe džemu ochutiť malým množstvom sektu, vína alebo svetlej hroznovej šťavy. Marhule dobre ladia s jahodami a malinami. Rebarboru je ideálne kombinovať s jahodami a jablkami. Maliny a černice sú zvlášť citlivé na otlačenie a ľahko chytajú pleseň, preto bobuľoviny spracujte okamžite po zbere. Maliny sa dobre hodia k marhuliam, nektárinkám, alebo k broskyniam. Černice ladia s čerešňami a jablkami.
Ak pri výrobe džemu z čerešní polovicu plodov krátko rozmixujete, džem sa bude dať ľahko roztierať a bude mať optimálnu želírovaciu schopnosť. Čerešne je možné dobre kombinovať so slivkami, broskyňami a bobuľovinami. Slivky sú ideálne nielen s jablkami, ale aj s vianočným korením, so škoricou alebo s anízom. Vzhľadom na to, že šupka sliviek sa nedokáže pri spracovaní úplne rozvariť, plody je vhodné pred úpravou nielen zbaviť kôstok, ale nakrájať ich aj na malé kúsky.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Zatiaľ čo sa milióny mladých dievčat tešili z toho, že ich idol Zac... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Erika, plná vzrušujúceho očakávania, stála na prahu života.... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...