Romantika vianočného pečenia prináša výnimočné zážitky. V domovoch sa stretávajú celé generácie, aby spoločne pripravovali medovníčky, koláče, zákusky a torty na slávnostný stôl. Niekto preferuje klasiku, iný netradičné recepty.
Prinášame vám skvelý tip na sviatočnú čokoládovú tortu. Prísady na mrveničkové cesto: 100 g hladkej múky, 75 g cukru, 1 balíček škoricového cukru a 75 g zmäknutého masla alebo margarínu. Na piškótové cesto: 3 vajcia, 4 PL vody, 150 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g hladkej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 90 g jemného kukuričného škrobu, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa a 100 ml rumu. Na slivkovú náplň: slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g), 1 balíček tortového číreho želé, 200 ml šťavy z kompótu a1 balíček škoricového cukru. Na šľahačkovú náplň: 400 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček smeta-fixu a 50 g strúhanej horkej čokolády. Na ozdobenie: 1 balíček fondánu a 2 zarovnané PL kakaa.
Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme. Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná rúra 160 °C a plynová rúra stupeň 3. Doba pečenia asi 30 minút. Korpus necháme vychladnúť. Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a so škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky. Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky. Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Jeden z najuznávanejších hollywoodskych hercov, Johnny Depp, je sám o... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...