Skvelé šťavy s mnohopercentným podielom ovocia či zeleniny nájdete vo viacerých bio predajniach. Bio šťavy sú obvykle vyrobené na základe originálnych receptúr. Vďaka nim produkty obsahujú dôležité vitálne látky a stopové prvky. Použité ovocie či zelenina väčšinou pochádzajú z pôdy, ktorá nie je chemicky ošetrovaná a nápoje nie sú riedené vodou. Obvykle proces výroby nesprevádza umelé sladenie, dochucovanie a dofarbovanie. Bio šťavy neobsahujú ani konzervačné látky, no nie vždy ich treba kupovať. Stačí, ak si z kvalitného ovocia či zeleniny čerstvú šťavu pripravíte sami, jednoduchým vyšťavením plodov. Trvá to len pár minút.
Prečo si dopriať čerstvé šťavy
Prečo piť čerstvé šťavy z ovocia a zo zeleniny? Čerstvé ovocie a zelenina regeneruje a očisťuje organizmus, obsahuje protizápalové látky, znižuje hladinu cholesterolu, povzbudzuje činnosť čriev a urýchľuje metabolizmus. Ovocie a zelenina podporuje celkovú imunitu a tiež ochraňuje ľudské bunky pred pôsobením voľných radikálov. Nie náhodou je ovocie a zelenina nazývaná prírodným antidepresívom - skvelo pôsobí aj na mozog. Dobré je, ak vo svojom jedálničku uprednostníte šťavy z tuzemského ovocia a zeleniny, ideálne hneď po zbere.
Najvyhľadávanejšie ovocie
V našich končinách sa dobre darí jablkám, hruškám, slivkám a marhuliam. Viete čo všetko tieto plody obsahujú? Jablká obsahujú vitamíny A, B, C, E a K, tiež kyselinu listovú a pantoténovú, cholín, biotín a niacín. Z minerálov je to najmä draslík, železo, vápnik, horčík, fosfor, sodík, mangán a iné. Hrušky obsahujú vitamíny C, K a B, tiež meď, železo, fosfor, vápnik, sodík, draslík, mangán a iné minerálne látky. Slivky sú bohaté na vitamíny C, A, B a E, ďalej vápnik, bôr, draslík, železo a iné. Marhule obsahujú vitamín A, B, C, E a K, z minerálov je to železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, selén a sodík.
Najvyhľadávanejšia zelenina
Medzi najvyhľadávanejšiu tuzemskú zeleninu na odšťavovanie patrí mrkva, zeler, červená repa a zemiaky. Mrkva obsahuje vitamín A, B, C, D a E, tiež magnézium, vápnik, železo a iné minerály. Zeler je bohatým zdrojom vitamínu A, B, C, K a množstva stopových prvkov. Od železa a zinku, cez jód, až po chróm. V červenej repe môžete nájsť vitamíny C, E, B a minerály ako kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, jód, meď a iné. Zemiaky obsahujú vitamíny C a B, z minerálov spomeňme aspoň železo, meď, mangán, no tiež dve desiatky aminokyselín. Odšťavená zelenina v surovom stave si zachováva viac živín, ako po tepelnej úprave. Preto je pitie čerstvých zeleninových štiav odporúčané rovnako, ako tých ovocných.
Blahodarné účinky
Bio šťavy prečisťujú nielen zažívacie ústrojenstvo, ale celý organizmus. Vďaka kyslomliečnym šťavám navodzujú rovnováhu žalúdočnej mikroflóry - prítomnosť srvátky potláča v tráviacom trakte tvorbu škodlivých baktérií a posilňuje tie, ktoré sú pre organizmus potrebné. Prírodné šťavy sú v primeranom množstve obvykle vhodné na denné pitie, no množstvo netreba preháňať. Pohár šťavy z čerstvého ovocia či zeleniny denne postačí.