Ešte pred pár rokmi takmer zabudnutá pohánka dnes zaznamenáva obrovský boom. V kuchyniach, kde vládne zdravý životný štýl, sa používa nielen ako príloha, ale aj vo forme kaše, závarky, nákypu či lievancov.
Pohánka obsahuje rutín - vitamín P, vitamíny skupiny B - B1, B2, vitamíny E, C, minerály – vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny. Jej konzumácia je odporúčaná pri problémoch so žilami a cievami, s hemoroidmi, ako aj pri častom krvácaní z nosa a ďasien. Pohánka napomáha zlepšiť celkovú imunitu a posilňuje väzivové tkanivá. Je prevenciou pred reumou a artritídou.
Dnes nájdete v obchodoch nielen tradičnú pohánkovú múku, ale aj pohánkové krúpy a kaše, ako aj mnoho iných výrobkov z tejto zdraviu prospešnej látky. Z pohánkovej múky skvelo chutí nielen chlieb, ale aj koláče, halušky a knedle. Pohánkovú múku je možné použiť nielen na cesto, ale aj ako zahusťovadlo do polievok, omáčok a iných pokrmov. V súčasnosti je k dispozícii množstvo skvelých receptov, kde je možné pohánku použiť. Jedlá s touto ingredienciou sú nielen zdravé, ale aj chutné.
Pohánka je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná, celkovo má priaznivý vplyv na imunitu, pečeň, črevá a celý tráviaci trakt. Patrí medzi najzdravšie potraviny a neobsahuje lepok. Pripravuje sa veľmi podobne ako ryža. Stačí ju nasypať do hrnca a zaliať studenou vodou tak, aby hladina vody od pohánky bola raz tak vyššia, ako pohánka od dna hrnca. Pred varením hrniec zakryte pokrievkou, obsah posoľte a varte na miernom ohni dovtedy, kým sa voda neodparí. Občas pomiešajte. Skvelým trikom našich starých mám je, po odstavení hrniec obaliť uterákom a dať ho na dvadsať minút ešte pod perinu alebo paplón. Pohánka má vtedy ideálnu mäkkosť a konzistenciu.
Z pohánky je možné vytvoriť slané aj sladké pokrmy. Táto obilnina skvelo chutí so zeleninou aj s ovocím. Je vynikajúca s kyslou kapustou, s brokolicou, s cuketou, s cviklou, s hráškom či s kukuričkou. Z ovocia sú vhodné čerstvé či sušené slivky, jablká, marhule, figy a mnoho iných plodov, s ktorými sa pohánka výborne kombinuje. A tiež nič nepokazíte, ak pohánku pridáte do akejkoľvek zeleninovej či strukovinovej polievky. Z pohánky sú vynikajúce kaše, nákypy, omelety, placky, lievance, pirohy a palacinky s rôznymi plnkami. Tiež pizza alebo rizoto. Pohánkové rizoto s hríbikmi, so zeleninou či s mäsom ocenili už mnohí nároční gurmáni. V modernej gastronómii sa stále častejšie pohánka používa aj do rôznych iných mäsitých jedál, nielen do rizota. Od sekanej, až po fašírky. Viete, že pohánku je možné úspešne kombinovať aj s tofu a rôznymi tvrdými syrmi? A nezabudnite ani na chutné šaláty a nátierky. Pohánku dobre upotrebíte tak v teplej, ako aj v studenej kuchyni, na slano aj na sladko, stačí si pozrieť ktorúkoľvek dobrú kuchársku knihu a vyskúšať nové receptúry.
Zvodnú americkú herečku Mary Margaret Emily Anne Hyra jej obdivovatelia... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Na Tamaru doľahli ťažké chvíle. Zamestnávateľ jej po takmer dvadsiatich... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...