Viete ktorá pochúťka má nálepku čisto slovenská? Ak si na chvíľu odmyslíte bryndzové halušky, hneď vám to napadne. No predsa treska. Vedeli ste o tom, že táto zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny sa na Slovensku vyrába už 62 rokov?
O „Treske slovenskej“ sa rozprávame s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku.
V období po druhej svetovej vojne bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. Vtedy sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Toto jedlo vyrobil po prvýkrát v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Vtedy malo ešte prívlastok treska v remuláde. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou vždy len Slovákov. V Čechách neprerazila. Vo väčšej miere sa dostala len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.
Naša treska v majonéze sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme. Za zmienku stojí aj fakt, že naši dodávatelia sú držiteľmi certifikátu MSC. Ten potvrdzuje, že ryby použité v treske pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu.
Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábame z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie. Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu je treska v majonéze vynikajúcou pochúťkou, ktorej sa nemusia obávať ani ľudia s intoleranciou na lepok či laktózu.
Je našou prioritou udržať kvalitu a chuť tresky takú, na akú sú Slováci u Ryby Žilina zvyknutí. Tiež však sledujeme vývoj trendov v potravinárstve a aj naďalej chceme našu tresku a ďalšie rybie špeciality posúvať smerom k ešte viac zdravším produktom. Preto sme sa koncom minulého roku rozhodli ako prví spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“ - chemický konzervant benzoan sodný, za prírodný konzervant - kyselinu mliečnu.
Dokopy vyrobíme za mesiac viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov. Celý unikátny proces výroby tresky v majonéze trvá dva dni.
Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete viacero produktov tresky v majonéze. Najpredávanejšou je Treska Exklusiv, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa. Ryba Žilina bola prvá, ktorá uviedla túto tresku prémiovej kvality už v roku 2001. Obľúbenou je aj štandardná, „modrá“ žilinská treska v majonéze. Jej plusom je aj to, že oproti produktom iných výrobcov obsahujúcim bežne zahusťovadlá má v sebe zvýšený podiel zdravej zeleniny. Ryba Žilina aktuálne prezliekla spotrebiteľmi najobľúbenejšie, 140-gramové balenia svojej tresky, ktorá si vyslúžila prívlastok „Treska slovenská“, do nového, praktickejšieho obalu s modernejším dizajnom. Aj vďaka hmatateľnému „podpisu“ výrobcu priamo na tégliku a sviežejším farbám rozoznáte odteraz žilinskú tresku oproti iným treskám ešte ľahšie.
Viac o príbehu tresky sa dozviete prostredníctvom videa TU alebo na webových stránkach www.rybazilina.sk.
STAR LIFE autor: LEA
Andie MacDowell svoju pracovnú dráhu začala ako modelka a zakrátko na to si... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Z vonku pôsobila Etela vždy introvertne, no jej najbližší, rodičia i... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...