Aké látky škodia pečeni
Ľudský organizmus nevhodná strava, s nadbytkom tukov a živočíšnych bielkovín, zaťažuje. Oslabujú ho aj toxíny, farbivá, stabilizátory, arómy, emulgátory, leštidlá a konzervanty. Tieto látky škodia najmä pečeni, jej nepriateľom je však aj alkohol.

Z množstva rôznych činností, ktoré v tele vykonáva pečeň, je ich viac ako dvadsať, ktoré sú nevyhnutné pre život človeka. Pečeň zbavuje krv škodlivín, vytvára hormóny a enzýmy, dôležité bielkoviny, skladuje glykogén - živočíšny cukor a premieňa nadbytočné aminokyseliny na močovinu. Vytvára žlč, ktorá pri metabolizme rozkladá tuky a mnoho iných. Aké sú príznaky zhoršujúcej sa funkčnosti orgánu a aké látky škodia pečeni?
Čo konzumovať
Pečeni škodia najmä tučné mäsá, priemyselne spracované potraviny, príliš solené aromatické výrobky, tiež sladené nápoje a alkohol. Pečeň je vhodné veľmi nezaťažovať a občas ju prečistiť. Dobrým tipom sú čaje - osvedčený je pestrec mariánsky, čaj z lipkavca, žihľavy a viacero iných. Horké bylinky dobre aktivujú nervy vedúce do pečene a spúšťajú samočistiaci proces. Je dobré vedieť, že nielen odvary z bylín pomáhajú dostať von z tela toxíny, ale túto očistu v organizme podporuje aj dostatočný a pravidelný príjem pitnej vody. Pečeň „potešíte“ aj konzumáciou jabĺk, mrkvy, chrenu a cesnaku. Vhodný je tvaroh a celozrnné výrobky.
Varovné signály
Kedy je vhodné zbystriť svoju pozornosť? Ak pečeň nefunguje správne, už v začiatku na to upozorňujú viaceré telesné orgány, ktoré vysielajú varovné signály. Jedným z prvých viditeľných príznakov pri problémoch s pečeňou je precitlivela pokožka a rozširujúce sa svrbivé miesta na nej. Koža môže zožltnúť a nie zriedka sa aj zapáliť. Tiež moč a stolica obvykle podliehajú zmenám farby, keďže sa z tela nevylučujú správne toxické látky. Objavujú sa aj opuchy a pocity nafúknutia, ktoré sú sprevádzané tlakom v bruchu. Typickým prejavom nesprávne fungujúcej pečene je aj zhoršené dýchanie, strata energie a z nej vyplývajúca chronická únava či malátnosť.