Väčšina z nás obľubuje zemiaky - niektorí varené vo vode, iní v pare, ďalší pečené či smažené. Mnohí zemiaky konzumujú len so zeleninovými šalátmi, iní si ich radi vychutnávajú ako prílohu k mäsu.
Zemiaky prišli z Južnej Ameriky do Európy pred vyše štyristo rokmi. Dnes pozná moderná gastronómia nespočetné množstvo ich úprav. Ich chuť neustále obohacuje novými ingredienciami - tukmi, bylinkami, korením... Zemiaky zdobia taniere s bežnými, aj s luxusnými jedlami, ktoré sú určené aj pre najväčších gurmánov a rôzne slávnostné príležitosti. Zemiaky na kyslo aj na sladko sú v našich končinách hojne preferovanou pochúťkou.
Tradičné ingrediencie k zemiakom pripravovaných na kyslo sú mlieko, smotana, biely jogurt, tvaroh, bryndza, syry, vajcia, kyslá kapusta, hríby, údeniny, citrónová šťava alebo ocot, kôpor, bobkový list, rasca, čierne korenie a rôzne druhy iných korenín. Veľkej obľube sa tešia takto pripravené zemiaky nielen varené, ale najmä zapekané v rúre. Jedlá zo zemiakov na sladko sa najčastejšie ochucujú sladkou mletou červenou paprikou, polievkovým korením či muškátovým orieškom. Polievky a prívarky so zemiakmi na sladko sa obvykle kombinujú s koreňovou zeleninou, s hrachom, s fazuľkou, so šošovicou alebo so sójovými bôbmi.
Zemiaky je možné zapekať aj s jablkami či s iným ovocím. Skvelo chutia najmä so škoricou, s maslom a so štipkou cukru. Aj zemiakové cesto slúži na prípravu nespočetného množstva sladkých pokrmov. Od knedlí a pirohov, cez perky a šúľance, až po ovocné guľky. Do perkov a pirohov je na výber široká škála chutných plniek. Medzi najpoužívanejšie patrí lekvár alebo džem z akéhokoľvek druhu ovocia, tiež tvaroh, mak, orechy a mnoho iných. Najviac používanými plodmi do ovocných zemiakových guliek sú u nás samozrejme slivky, no nič nepokazíte ani s iným sezónnym ovocím. Skúste obmenu receptu s jahodami, brusnicami alebo marhuľami, isto neoľutujete.
Nie každý vie, že aj zemiakové lokše je možné podávať na slano aj na sladko. V oboch prípadoch sa lokše pripravia z vláčneho zemiakového cesta klasickým spôsobom, no ochutenie a výsledný efekt môžu byť rôzne. Veľkolepým gurmánskym zážitkom sú slané zemiakové lokše so slaninkou a s oškvarkami, ale aj s plnkou z kačacích alebo husacích pečienok. No ak lokše budete podávať potreté maslom, posypané práškovým cukrom a ovocím, vznikne chutná sladká delikatesa vhodná nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako dezert. Ideálnym typom ovocia na tento druh pokrmov sú ríbezle a iné drobné plody.
100 gramov varených zemiakov má asi 300 kilokalórií. Približne toľko, ako ovocný jogurt. Lenže, nie je zemiak ako zemiak. Rovnaké množstvo zemiakových hranolčekov má asi trikrát viac kilokalórií, než varené zemiaky. Tiež je dobré vedieť, že pri nesprávnej úprave sa v zemiakoch znásobuje nielen ich kalorická hodnota, ale ničia sa v nich aj živiny. Platí to nielen o už spomínaných hranolčekoch, ale aj o zemiakových lupienkoch, vyprážaných kroketách alebo zemiakových plackách.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Láskavá Ľudmila bola oddanou manželkou a vzornou matkou. Svojho manžela i dieťa... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...