Keď to vyhodím, je to biele, keď to spadne, je to žlté. Čo to je? Možno si aj vy pamätáte túto detskú hádanku. Áno, je to vajíčko! Ale prečo by sme ho vyhadzovali, keď je také chutné a ponúka toľko kulinárskych možností?
Na Veľkú noc si síce niektoré národy v rámci svojich tradícii ťukajú vajíčka o seba a niektoré ich strácajú, aby ich potom hľadali po záhrade, no my, Slováci, k vajíčku pristupujeme so všetkou úctou: čarovne zdobenými kraslicami obdarúvame šibačov a vajíčka v rôznej podobe - od nátierok, cez majonézu, až po vajíčka zašľahané v koláčoch, ponúkame pri veľkonočnom hodovaní ako delikatesy. Tak sa poďme pozrieť vajíčku pod škrupinku.
Bielo-žltý zázrak spod sliepky obsahuje veľa bielkovín dobre stráviteľných pre telo a viacerých esenciálnych živín, ktoré prispievajú k zdravému fungovaniu organizmu. Vitamíny D, A, B12, selén, folát, zinok, vápnik, draslík, luteín, železo – to všetko sa dostáva do tela vďaka konzumácii vajíčok. Výživová hodnota vajca pre organizmus je porovnateľná len s mliekom. Asi polovica živočíšnych bielkovín je obsiahnutá v žĺtku. Hoci v minulosti panovali obavy, že práve žltá časť vajíčka obsahuje priveľa cholesterolu, ktorý zanáša cievy, nie je to pravda. Vedci zistili, že cholesterol z vajíčok nevplýva vo veľkej miere na podiel cholesterolu v krvi, a teda vajíčka nie sú jednou z hlavných príčin kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, ukázalo sa, že konzumácia vaječného žĺtka je dobrou prevenciou proti strate zraku vo vyššom veku, kvôli vysokému obsahu luteínu. Vaječný bielok je zas obľúbenou potravinou všetkých, ktorí chcú schudnúť, alebo športujú. Má totiž minimum tukov, avšak dosť vysoký podiel bielkovín. Navyše, aj menšie vajíčko dobre zasýti, takže keď si dáte na raňajky jedlo pripravené z vajíčok - vajíčko na mäkko, omeletu, praženicu..., potom máte počas dňa menšiu potrebu jesť kalorické bomby. Vajíčko, kedysi zatracované, dnes omilostené, sa považuje za plnohodnotnú potravinu a odborníci na výživu odporúčajú zjesť do šesť vajíčok za týždeň.
Ukazuje sa, že pre zdravie najprospešnejšia príprava vajíčok je varením vo vode. Z troch verzií – na mäkko, na hniličku a na tvrdo, je pre telo najvýhodnejší variant na mäkko. Bielko je uvarené, takže telo z neho vie využiť až 94 % bielkovín, žĺtok je takmer surový, vďaka čomu v ňom ostáva zachovaná väčšina vitamínov a antioxidantov, ktoré sa inak pri tepelnej úprave na oleji - praženica, omeleta a podobne, strácajú. Ako však pri varení nestúpiť vedľa a trafiť presne ten okamih, kedy je vajíčko akurát podľa priania? Použite šikovného kuchynského pomocníka - múdre vajíčko Orava Peip Ei. Funguje na báze teplotného modelu, takže omyl je vylúčený. Stav uvarenia vajíčka vám oznámi pesničkou, ktorá zaznie priamo z rajničky s vriacou vodou, kam Orava Piep Ei vložíte spolu s obyčajnými vajíčkami. Znelka skladby Killing me softly avizuje vajíčka na mäkko, nemecký šláger Ich wollt´ich war´ein Huhn informuje, kedy sú na hniličku a Carmina Burana zaburáca, keď sú vajíčka pripravené na tvrdo.
V kuchyni sa vajíčko nadobro udomácnilo a je isté, že sa z tohto miesta na výslní tak ľahko neodkotúľa. Okrem jedál pripravených z vajec ako vajíčková nátierka, omeleta na mnoho spôsobov alebo praženica, vajíčko sa výborne hodí aj do zeleninových šalátov, skvelo chutí v kombinácii s tuniakom a je nenahraditeľnou surovinou do mnohých jedál, ktoré by ste bez vajíčok len ťažko varili. A vajíčko je tiež ikonou Veľkej noci. Symbolizuje nový začiatok, zrod života. Navyše, svojou krásne žltou farbou pripomína slniečko, ktoré po dlhej, pochmúrnej zime opäť svieti a teší ľudí. Na slávnostnej veľkonočnej tabuli je preto vajíčko v rôznych podobách. A to nielen pre svoju chuť, ale lahodí aj oku a s trochou fantázie sa dá ľahko naaranžovať do atraktívnych kompozícií na veľkonočnom podnose. Super vyzerá v podobe kuriatok usadených na listoch zeleninových šalátov, alebo v podobe plnených vajíčok. Malých aj veľkých lákajú slané rolády s nasekaným vajíčkom a sterilizovanou zeleninou vo vnútri, alebo fašírky, v ktorých vajíčko tróni v strede pokrmu.
STAR LIFE autor: LEA
Sieň slávy zábavného priemyslu Walk of Fame na Hollywood Boulevard datuje... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Martina pochádzala z malej malebnej dedinky a do veľkomesta sa prisťahovala pred takmer... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...