
Konzumácia tukov obsahujúcich omega-3 nenasýtené mastné kyseliny pomáha znižovať riziko srdcových ochorení. Preto sa do jedálneho lístka odporúča pravidelne zaraďovať ryby, vlašské orechy a semienka. Výdatným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín z rýb je napríklad losos, tuniak alebo krevety. Mäso z tuniaka navyše obsahuje aj vitamín D, podobne ako vajcia alebo mlieko.
Vápnik, železo a kyselina listová
Vápnik možno hľadať napríklad v bielych jogurtoch so živými kultúrami, v klasickom alebo sójovom mlieku a tvrdých syroch. Zdroje železa nájdete vo fazuli a v špenáte, v kuracom a hovädzom mäse alebo v cereáliách, ktoré sú obohatené o železo. Kyselina listová sa nachádza v celozrnnom chlebe, v arašidoch, v cereáliách obohatených o kyselinu listovú, v špargli a v špenáte.
B vitamín a draslík
Vitamín B12 je dôležitý na produkciu červených krviniek a fungovanie mozgu. Jeho nedostatok môže spôsobovať pocity slabosti, únavu alebo závraty. Zdrojom tohto vitamínu je hovädzie mäso, morské plody, biely jogurt a mlieko. S pribúdajúcim vekom môže kolísať aj krvný tlak, takže čím skôr človek začne s prevenciou, tým lepšie. Draslík pomáha znižovať krvný tlak a pomáha aj proti úbytku kostnej hmoty, no v tele je potrebný aj kvôli správnej činnosti srdca a dobrej funkcii nervového alebo svalového systému. Draslík nájdete v zemiakoch, šošovici, špenáte, paradajkách, mandarínkach a banánoch.
Metabolizmus a vláknina
Po štyridsiatke sa prirodzene spomaľuje v ľudskom tele metabolizmus. Preto sa pri stravovaní treba sústrediť aj na príjem kalórií. Výborným pomocníkom môže byť vláknina, ktorá naplní žalúdok, no pritom netreba jesť veľa. Navyše, vláknina pomáha odvrátiť aj zápchu, ktorá sa s postupujúcim vekom objavuje častejšie a tiež prirodzene znižuje v tele hladinu cholesterolu. Vláknina, okrem ovocia a zeleniny, sa nachádza v orechoch, v ryži natural a v strukovinách - fazuľa, cícer, šošovica a podobne.