Dodržiavanie pitného režimu je mimoriadne dôležité obzvlášť v letnom období, pretože počas horúcich letných dní telo stráca oveľa viac tekutín potením, dýchaním a inými prirodzenými procesmi.
Kvalitný pitný režim zabraňuje v lete prehriatiu tela, keďže voda pomáha regulovať telesnú teplotu a tiež podporuje správne fungovanie orgánov. Pomáha nielen pri detoxikácii, ale zlepšuje aj koncentráciu a výkonnosť. Dostatočná hydratácia je kľúčová pre činnosť srdca, obličiek, mozgu a iných životne dôležitých orgánov. Je dôležité vedieť, že pocit smädu je už znak dehydratácie, preto je ideálne piť priebežne počas celého dňa a nie až vtedy, keď je človek už smädný.
V letných horúčavách je ideálna čistá pitná voda, tiež stolová voda, čaje a riedené ovocné alebo zeleninové šťavy. Z miešaných nápojov je maximálne vhodná klasická citronáda, ktorá sa pripravuje veľmi ľahko a jednoducho. Citrónová šťava výborne chutí aj v kombinácii s pomarančovou, grepovou alebo ananásovou šťavou a možno ju použiť tiež do mnohých zeleninových nápojov. Medzi overené kombinácie zeleninových miešaných nápojov patrí kombinácia mrkva + cvikla + zemiak, mrkva + špenát + zeler, kapusta + petržlen + citrón, paradajka + paprika + uhorka a mnoho iných. Čerstvý strúhaný zázvor dodá týmto nápojom aj pikantný nádych. Šťavy z mnohých druhov zeleninových plodov, riedené s vodou približne v pomere 50:50, patria medzi skvelé letné nápoje, ktoré smäd uhasia veľmi pohotovo aj v tých najväčších horúčavách.
Medzi veľmi chutné a zdravé miešané nápoje patrí jahodová, malinová, černicová alebo brusnicová limonáda. Ovocie stačí len nakrájať na drobnejšie kúsky alebo vymixovať v mixéri, premiešať s medom a s citrónovou šťavou, zaliať vodou a pridať ľad. Namiesto citrónovej šťavy možno použiť tiež šťavu z limetky a namiesto včelieho medu možno použiť buď trstinový cukor alebo agávový sirup. Na dochutenie a ozdobenie nápoja je možné použiť zopár lístkov čerstvej mäty. Podobné miešané nápoje sa dajú pripraviť aj z melónu, hrozna a mnohých iných druhov ovocia, len chuťové vlastnosti jednotlivých ingrediencií by mali spolu vždy prirodzene ladiť. Tiež je dôležité používať len čerstvé, zrelé a nepoškodené ovocné alebo zeleninové plody a ľad pripravovať výlučne iba z pitnej vody.
STAR LIFE autor: DERO
Kelly Clarkson je na hudobnom výslní už niekoľko rokov, no nebola to pre ňu... viac...
STAR LIFE autor: DERO
Keď sa režisér Olivier Dahan rozhodol natočiť film o monackej kňažnej Grace,... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Úspešná spisovateľka, scenáristka a moderátorka Emma... viac...
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...