Zmrzlina sa vyrába niekoľkými spôsobmi. Najrozšírenejší spôsob prípravy je priemyselná výroba, stále však existujú aj predajcovia, ktorí svojim zákazníkom ponúkajú zmrzlinu pripravenú remeselným spôsobom.
Priemyselná výroba
Priemyselná výroba zmrzliny pozostáva z prípravy zmrzlinovej zmesi, jej homogenizácie a následnej pasterizácie pri teplote 83 – 85 °C. Po pasterizácii nasleduje fyzikálne zrenie mixu, jeho zmrazovanie a našľahanie objemu. Našľahanie niekedy tvorí až 150 % objemu výrobku. Poslednou fázou priemyselnej výroby zmrzliny je jej formovanie, stuženie a balenie. Mrazený krém určený pre konečného spotrebiteľa sa dodáva balený a uchováva sa pri teplote -18 °C a nižšej, v mraziacich boxoch.
Remeselná výroba
V súčasnosti si len máloktorý cukrár pripravuje zmrzlinovú zmes sám. Väčšina z nich využíva vopred priemyselne pripravenú zmes vo forme práškov, pást a ich kombinácií. V prevažnej väčšine ide o výrobu zmrzliny pre „kopčekový“ predaj. Zmrzlinová zmes sa po homogenizácii a schladení naleje do pripravenej vaničky. Potom sa potrie zmesou - pastou, prípadne sa do nej pridajú pevné zložky. Zmrzlina sa umiestni do prístroja, kde je jej vrchná časť vďaka veľmi nízkej teplote rýchlo zmrazená.