Brokolica je zelenina, ktorá si v poslednom období v našich domácnostiach získala značnú obľubu. Nielen že ju možno pripravovať na rôzne spôsoby, ale patrí aj k tým najzdravším, pretože okrem iných živín, jeden plod dodá telu okolo dvojnásobku dennej dávky vitamínu C.
Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C a beta-karoténu, ktorý má antioxidačné účinky. Brokolica má aj veľké množstvo draslíka, železa a kyseliny listovej, tiež vitamín E, niacín, biotín, fosfor, horčík, síru, selén a zinok. Pre organizmus je dôležitá aj kvôli obsahu fytochemických látok, ktoré majú protinádorové účinky a ktoré sa v zelenine uchovajú bez ohľadu na spôsob spracovania.
Brokolicu môžete konzumovať čerstvú, mrazenú, surovú, varenú, dusenú, zapekanú... Dlhším varením sa síce znižuje iba množstvo vitamínu C, no aj tak sa neodporúča tepelná úprava tejto chutnej zeleniny dlhšie ako pätnásť minút. Ideálny spôsob prípravy je v pare, no dobrým tipom je aj krátke opraženie na rastlinnom oleji. Cenná vláknina podporuje činnosť čriev a žalúdka, u niekoho však môže spôsobiť aj nadúvanie. Tento problém ľahko odstránite, ak pri tepelnej úprave pridáte do pripravovaného pokrmu cesnak, rascu, bobkový list, estragón, alebo fenikel.
STAR LIFE autor: DERO
Ak ste sa ešte nezaradili medzi obdivovateľov seriálu Vikingovia, je čas zmeniť... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
V detskom domove, v ktorom Milada vyrastala, bol dostatok stravy, oblečenia i činností,... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...