Tuky v tele sú dôležité - za normálny obsah tukového tkaniva v tele žien sa považuje množstvo od 18 do 35 % a u mužov od 10 do 25 %. Tukové tkanivo nie je pre organizmus len zásobárňou energie, má aj veľa iných funkcií - ovplyvňuje metabolizmus, vylučuje hormóny, cytokíny a iné látky.
Nasýtené mastné kyseliny
Tuky sú pre organizmus nevyhnutnosťou, treba však odlišovať „dobré“ od
„zlých“. Za menej vhodné sú považované transmastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v
sušienkach, zákuskoch, hranolčekoch a vo väčšine margarínov. Vyhýbať sa
treba aj potravinám s nasýtenými mastnými kyselinami - vyprážané pokrmy, tučné mäso, loj, údeniny a
podobne. Nasýtené mastné kyseliny zvyšujú v tele hladinu cholesterolu, teda aj riziko srdcovo-cievnych ochorení. Preto je vhodné vo svojom dennom jedálnom lístku uprednostňovať potraviny, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ľudovo nazývané dobré tuky.
Nenasýtené mastné kyseliny
„Dobrými“ tukmi sú nazývané nenasýtené mastné
kyseliny, ktoré sa delia na mononenasýtené a polynenasýtené - omega-6 a
omega-3 mastné kyseliny. Ryby, ľanový olej, semienka, orechy a mnoho iných potravín, ktoré nenasýtené mastné kyseliny obsahujú sú nielen
chutné, ale aj zdravé a výživné. Vďaka nim dochádza aj k prirodzenej
hydratácii kože. Navyše, konzumáciou rýb, ľanového oleja, semienok
a orechov, je možné zlepšiť aj stav kožných ekzémov a uvedené potraviny
obsahujú tiež živiny, ktoré ocení nielen vaša pleť, ale aj vlasy, nechty a iné telesné orgány.