|
Ak chcete chladničku alebo pračku zbaviť pachov a domáce spotrebiče tohto druhu dezinfikovať prírodnými prostriedkami, k takejto očiste ideálne poslúži octový roztok s vodou. Nakrájajte citrón na plátky, vložte ho do vhodnej misky, prilejte do polovice vodu a položte do mikrovlnnej rúry. Na pár minút ju zapnite. Potom misku vyberte a vyčistite vnútro - vďaka citrónovej pare sa usadeniny ľahšie zotrú. Stane sa, že sa na varnú dosku prilepí kúsok plastovej fólie. Vezmite odlakovač na nechty a tampón, fóliu týmito pomôckami ľahko odstránite a na záver umyte čistou vodou. Všetci poznáme praktické vešiačiky s prísavkou, ktoré sa dajú umiestňovať bez vŕtania na obklad. Aby nepadali, obklad postriekajte lakom na vlasy, chvíľu počkajte a potom pripevnite vešiačik - bude držať oveľa lepšie. Do zanesenej vázy nasypte na dno trochu surovej ryže a niekoľko minút vázou traste. Poletujúca ryža brečku po zvädnutých kvetoch dokonale vyčistí. Čierny čaj zanecháva v šálkach povlak, ktorý sa odstraňuje namáhavo. Ak chcete, aby boli šálky ako nové, vezmite soľ, nasypte do šálky a nasucho vytrite. Drevené lopáriky, varešky a ďalšie kuchynské náradie pre lepší vzhľad ponorte občas na niekoľko hodín do roztoku sódy bikarbóny. Ak držia nežiaduce pachy, vydezinfikujte ich soľou zmiešanou s octom. Smrdí vám popol z cigariet? Dotieravému hmyzu tiež. Ak popol nasypete do kvetináčov, môžete zachrániť kvety pred nepríjemnými muškami a voškami. Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami, mohla by vás nemilo prekvapiť stekajúca špina z lamiel. Pečenie mäsa urýchlite, ak ho prebodnete cez najširšie časti kovovými ihlicami, aby sa do neho priviedlo teplo a takto upravené ho vložíte do rúry. Pred vyprážaním syra je dobré plátky nechať v chladničke. Studený syr obalený v múke, vajíčku a strúhanke by nemal tak ľahko vytiecť. Varenie hovädzieho a iného mäsa urýchlite, keď do vody, v ktorej sa varí, dáte lyžičku rumu. Pokrm rýchlejšie zmäkne, no alkoholovú príchuť v ňom necítiť. Kysnuté cesto bude oveľa chutnejšie, keď doňho zapracujete lyžicu medu. Počítajte s tým, že cesto sa bude o niečo ťažšie spracovávať, no chutiť bude lepšie. Zeleninovú polievku je možné zahustiť nielen zásmažkou či zátrepkou, ale aj rozšľahaným vajíčkom, krupicou, ovsenými vločkami, alebo zemiakovou kašou v prášku. Bábovka sa oddelí od stien a nerozmrví sa, keď ku forme priložíte plochý tanier, pridržte ho a obráťte. Ak sa upečená nevyklopí, na formu položte utierku, namočenú v studenej vode. Spľaslo vám piškótové cesto? Asi ste ho prudko piekli keďže sa rýchlo „zdvihlo“, potom aj rýchlo spľasne. Piškótové cesto je vhodnejšie piecť pri miernej teplote. Keď si neprajete na povrchu pudingu pevnú usadeninu, teplý puding prekryte mikroténovou fóliou, alebo zmes počas chladnutia častejšie premiešavate. Potrpíte si na hustejšie polievky? Pridajte do zátrepky z múky a mlieka aj vajíčko a biely jogurt. Ostal vám starý chlieb? Vysušte ho skôr než splesnivie a urobte z neho strúhanku. Strúhanka zo starého chleba je ideálna do polievok na zahustenie. Kto by nechcel mať pečené kura chrumkavé? Toto docielite, ak počas pečenia kura párkrát potrite medom zmiešaným s balsamicovým octom. Pred zaváraním uhoriek plody najskôr prepichnite na viacerých miestach vidličkou – nezostanú duté. Pri uskladňovaní fazule, šošovice či suchého hrachu pridajte do nádoby aj niekoľko bobkových listov. Bobkový list ochráni strukoviny pred škodcami. Mlieko neprihorí, ak dno hrnca, v ktorom mlieko varíte, potriete tenkou vrstvou masla. Aby poleva nevsiakla do torty, vrch korpusu potrite najskôr tenkou vrstvou džemu, ktorý póry upečeného biskvitu zacelí. Tak dosiahnete hladký povrch torty s polevou. Ak do cesta na šišky pridáte lyžicu rumu alebo liehu, nenasiaknu tak veľmi tukom. Keď šišky vkladáte do horúceho oleja, nádobu hneď prikryte. Keď nechcete mať tmavé banány, skladujte ich správne. Banány neznášajú chlad, preto ich nedávajte do chladničky, ale zaveste do špajzy, špičkami dolu. Keď vám ostane pár decilitrov vína nazvyš, dajte ich zmraziť do nádobky na ľad. Kocky vyberte, keď budete potrebovať pri varení dochutiť dusenú kapustu, mäso, alebo iný pokrm. Vnútro domácich buchiet zvykne vytiecť, no nestane sa tak, ak lekvár zahustíte strúhaným perníkom, do tvarohovej plnky pridáte lyžicu vanilkového pudingu a do marmelády lyžičku škrobovej múčky. Na prípravu cesta na lievance sa používa droždie, ak ho nemáte poruke, môžete miesto neho použiť aj prášok do pečiva, budú aj lahodnejšie. Nielen do čaju, ale aj do jedla, sa často používa med. Med však pri varení a pečení teplom stráca väčšinu zdraviu prospešných látok, preto sa odporúča pridávať ho až do čiastočne ochladených pokrmov. Desiatové polievky je možné zahustiť aj postrúhaným zemiakom, kôrkou z chleba, guľôčkami z masla a múky, ktoré sa po vložení do polievky postupne rozvaria a pokrm výdatne zahustia. Ostali vám bielka? Vylejte ich do mikroténového vrecúška a dajte do mrazničky. Tuhý sneh je možné pripraviť aj zo zmrazených bielkov. Vlhne vám soľ? Pridajte do soľničky pár zrniek ryže alebo suchého hrachu, ktoré prirodzene vsakujú vlhkosť. |
STAR LIFE autor: DERO
O tom, čo je život v tieni slávneho rodu vie mladá talentovaná herečka... viac...
STAR LIFE autor: LEA
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Romana mala od malička pocit, že svet je gombička. V detstve bola zasypávaná... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...