Existuje množstvo druhov odrôd hlávkovej kapusty, ktoré sa od seba líšia tvarom listov, pevnosťou, aj farbou. Hlávky chutnej zeleniny nájdete na trhu od bielej, cez zelenú, až po fialovú. Zdravá je však aj kvasená kapusta, ktorá obsahuje množstvo cenných látok.
Klasická kvasená kapusta obsahuje veľa vitamínov – najviac vitamínu C, ale aj B, K a E. Ďalej obsahuje provitamín A, kyselinu listovú, draslík, železo, vápnik, zinok, selén, vlákninu, bielkoviny, aminokyseliny a izotiokyanáty. Na pokrytie dennej dávky vitamínu C stačí skonzumovať dvesto gramov kvasenej kyslej kapusty.
Kvasená kapusta aktivuje imunitný systém najmä v boji proti vírusom a baktériám. Vďaka zvýšenému obsahu vitamínov B12 a B6 pomáha aj proti únave a stresu. Navyše, výdatne aktivuje tráviaci systém. Sto gramov kyslej kapusty obsahuje len okolo sedemnásť kalórií, preto je vhodná ku konzumácii aj pre ľudí, ktorí dbajú na štíhlu líniu.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...