Horčica sa hojne konzumuje samostatne najmä k údenárskym výrobkom, no nie zriedka sú ňou ochucované mnohé jedlá. Od nátierok, cez omáčky, až po dusené a pečené mäská rôznych druhov. A mnohí možno ani netušia, že horčica je aj zdraviu prospešná.
V európskych krajinách sa pestujú zväčša dva druhy horčice – čierna a biela. Kým semená bielej sú zdrojom bielkovín, olejov a draslíka, čierna horčica obsahuje prirodzený pesticíd, ktorý je pôvodcom špecifickej štipľavej chuti a silnej vône.
Drvené semená horčice a z nich vyrobené pochutiny majú antiseptické vlastnosti. Pôsobia proti plesniam, baktériám a vírusom. Preto sa využívajú nielen v gastronómii. Liehový roztok z horčicových semien sa používa aj na obklady pri reumatických bolestiach. Semená horčice výborne podporujú nielen tráviacu činnosť a metabolizmus, ale údajne listy horčice zvyšujú aj pohlavnú túžbu.
Vyskúšajte skvelé recepty
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
V detskom domove, v ktorom Milada vyrastala, bol dostatok stravy, oblečenia i činností,... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...