Medzi dôležité prírodné zdroje vitamínu C patrí ovocie - čierne ríbezle, citrusy, kivi, jahody a iné. Zo zeleniny je to červená paprika, brokolica, kel, kaleráb, petržlenová vňať a zelené bylinky. No jednou z najbohatších studníc prírodného céčka sú malé a nenápadné, no o to výdatnejšie šípky.
Čaj z plodov ruže šípkovej je obľúbeným nápojom od nepamäti. V slovenských rodinách sa hojne pije najmä v období, keď hrozia respiračné vírusové infekcie - nádcha, kašeľ, zvýšená teplota, pálenie v hrdle, pobolievanie hlavy, ale aj kĺbov a svalov. Šípky celkovo posilňujú imunitný systém, zlepšujú krvný obraz, prečisťujú obličky a močové cesty. Ich konzumácia je možná nielen vo forme čaju, ale aj lahodných džemov, kompótov či vína. Tieto malé červené plody ideálne dopĺňajú zdravý jedálny i nápojový lístok celej rodiny. Skvelou vitamínovou bombou pre organizmus je šípkový sirup.
Ak si chcete urobiť šípkový sirup, na jeho prípravu budete potrebovať kilogram zrelých šípok, dva litre vody a niečo cez jeden kilogram prírodného cukru. Šípky rozdrvte a zalejte vodou. Zmes priveďte do varu a varte na miernom ohni okolo desať minút. Roztok preceďte cez sitko, prefiltrujte a číru šťavu ešte pred uskladnením zahrejte. Šípkový sirup obsahuje okrem vitamínov aj sodík, draslík, vápnik, železo, horčík a iné cenné látky. Podporuje zdravie a celkovú očistu tela.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Od detstva Gabriela snívala o svojej dospelej budúcnosti. V myšlienkach si... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...