Mäso z hydiny
Mäso z hydiny obsahuje bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Je výživné, ľahko stráviteľné, jemné a chutné. Jeho kvalitu významne ovplyvňuje kŕmenie, druh a vek vtákov. Okrem sliepok, husí a kačíc sú vhodným zdrojom živín aj menej známe morky a pštrosy.

Morčacie mäso bolo tradičným jedlom starých Mayov, jeho rysy sa
vo veľkej miere zhodujú s mäsom kuracím. Moriaci z voľného
chovu sú sebestační a silní vtáci, ktorí si dokážu väčšinu potravy zabezpečiť sami.
Biele morčacie mäso je suchšie, tmavšie je šťavnatejšie. Prsia chutia inak, ako stehná a iné časti hydiny a majú aj rôzne sfarbenie.
Na mnoho spôsobov
Receptov na prípravu pokrmov z morčacieho mäsa je neúrekom. Len z morčacích pŕs je ich desiatky či stovky. Morčacie prsia je možné variť, vyprážať, zapekať, dusiť či grilovať s množstvom voňavých ingrediencií. Skvelo chutia dusené na paprike, na rasci, na kari a s mnohými bylinkami. Prsia je možné plniť ako závitky či rolky s rôznymi plnkami, ale aj špikovať. Sú lahodnou pochúťkou vo forme rezňov, špízov a soté, tiež ak sú marinované v akýchkoľvek pikantných marinádach, ktoré obsahujú sójovú a worčestrovú omáčku. Morčacie mäso sa výborne kombinuje so zeleninou a s rôznymi smotanovými omáčkami. Jeho tepelná úprava s vínom alebo s ovocím zvykne ohromiť aj tých najnáročnejších gurmánov. Morčacie mäso ideálne ladí s ananásom, s nektarinkami, s marhuľami, so sušenými slivkami a s inými plodmi.
Exotika na tanieri
Pštros je najväčší žijúci
vták, ktorý síce nevie lietať, ale behá rýchlosťou okolo sedemdesiat kilometrov za hodinu.
Jeho prirodzeným prostredím sú púšte a savany. Vydrží chlad aj sneh,
nemá rád dážď a vysokú vlhkosť.
Konzumácia pštrosieho mäsa má v niektorých
častiach Afriky a ďalších oblastiach dlhú históriu. U Egypťanov
a Rimanov bol pštros symbolom mužnosti.
V súčasnosti sa spotreba pštrosieho mäsa zvyšuje, pštros sa
chová nielen na mäso, ale aj na vajcia. Pštrosie vajcia sú výdatným zdrojom bielkovín -
jedno vajce sa rovná vyše dvadsiatim slepačím. Mäso je tmavé a jemné, ľahko stráviteľné, s nízkym
obsahom tuku a s vysokým podielom minerálov a iných výživných látok - najmä železa
a fosforu. Pštrosie mäso zahrieva, zvyšuje silu a vytrvalosť.